سخن آغازین
Article data in English (انگلیسی)
سخن آغازین
ذیالحجه، موسم برگزاری بزرگترین مناسک اسلامی یعنی حج بیتاللّه الحرام است. پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآله با استفاده از همین مهم در حجهالوداع، دست به انجام رسالتی شگرف زد و با اعلام جانشینی حضرت علی علیه السلام عالم اسلام را به ولایت ولی بیمثال پس از خود مزیّن نمود.
ولایت امری است که موجب همبستگی پیروان آیین حیاتبخش و الهی اسلام میگردد. در ارکان و عناصر گوناگون این موضوع کمتر جایی را مشاهده میکنید که بعد جمعی و همبستگی مسلمانان مورد توجه خاص قرار نگرفته باشد. مقاله «ولایت و بعد اجتماعی آن» به این موضوع میپردازد و مسئله را با نگاهی تازه مورد دقت قرار می دهد.
معناداری هنوز هم از مباحث و موضوعاتی است که در عرصههای گوناگون علمی مورد توجه است و اندیشمندان با تفکرات متفاوت بعد از پذیرش اصل معناداری، به این موضوع میپردازند و تلاش میکنند ملاکها و معیارهایی را برای تبیین آن ارائه نمایند.
آیا گزارههای قرآنی معرفتبخش هستند یا خیر؟ اساسا زبان قرآن چه نوع زبانی است؟ اخباری است یا انشائی؟ واقعی است یا کنایی و استعاری؟ این موضوع مورد توجه بسیاری از قرآنپژوهان معاصر قرار گرفته است.
ماهیت وحی و امور وحیانی نیز در ادامه بحث معرفتبخشی گزارههای قرآنی قرار گرفته است که در مقاله «وحی و امور وحیانی از نگاه سه حکیم و اندیشمند معاصر؛ امام خمینی قدسسره، علّامه طباطبائی و شهید مطهّری» مورد بررسی قرار گرفته است و دیدگاه این عده مورد تأمّل و دقت ویژه واقع شده است.
روشن است که اعتقادات در عرصه تفکر اسلامی و دینی از نقشی بیبدیل برخوردارند. در به دست آوردن اعتقادات صحیح راههای گوناگونی همچون پژوهشهای عقلانی و یا بهرهگیری از تعالیم وحیانی و یا حتی استفاده از اخبار متواتر وجود دارد. اما سؤال این است که آیا در این عرصه میتوان به اخبار آحاد توجه نمود و اعتقادات را از این منبع به دست آورد؟ مقاله «بررسی حجّیت روایات آحاد در مسائل اعتقادی» به این موضوع میپردازد.
جایگاه عقل در قلمرو دین و نقشی که عقل در عرصه دین ایفا میکند خود به عنوان موضوعی کلیدی در مباحث معرفتشناسی گزارههای دینی محسوب میگردد. در عالم غرب فرض بر این است که میان عقل و محتوای دین و ایمان مرزی کشیده شود و نسبت میان آنها را به معنای ارزیابی آموزههای دینی با عقل مورد دقت قرار دهند. اما در فرهنگ اسلامی، عقل به عنوان یکی از منابع کسب معرفت دینی شناخته میشود و با بهرهگیری از آن از یکسو، به اثبات آموزههای دین میپردازند و از سوی دیگر، ارزش و درستی و خطایی سایر آموزهها را میسنجد.
مسئله آفرینش انسان به شکل خدا در تعالیم عهد عتیق از اهمیت بالایی برخوردار است. مقاله «خداگونگی انسان در آفرینش» این موضوع را به تحقیق مینشیند.
صابئان آیا پیرو دینی الهی محسوب میگردند یا خیر؟ اساسا چه مسیری را این آیین پشت سر گذاشته است؟ چه انشعاباتی در آن رخ داده است؟ مقاله «جستاری در صابئان» این آیین را بهتر برای مخاطبان تعریف میکند.
تبیین نظریه کالبرگ در باب رشد اخلاقی نیز نکات جالبی درباره یکی از دیدگاههای اخلاقی معاصر در اختیار مینهد. در این نگاه، رشد اخلاقی از مراحلی خاص عبور میکند تا به وضعیتی مناسب نایل آید.
سکولاریسم علمی در غرب هم به نوبه خود فراز و فرودهایی داشته و در آن ارکان و عناصر گوناگونی نقش داشته است که در مقاله «سکولاریسم علمی در غرب» مورد توجه قرار گرفته است.
دبیر گروه دین شناسی