سيدحميدرضا علوى

strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in D:\WebSites\nashriyat.ir\modules\views\modules\node\views_handler_filter_node_status.inc on line 14.

ارزشيابى تربيتى جايگاه ارزشيابى در آموزش ارزش ها

ماهنامه علمى ـ ترويجى در زمينه علوم انسانى شهريور 1396

مهناز حاج غلامرضايى / كارشناس ارشد فلسفه تعليم و تربيت دانشگاه شهيد باهنر كرمان           alihemmat57@gmail.com

سيدحميدرضا علوى / استاد علوم تربيتى دانشگاه شهيد باهنر كرمان       hralavi@uk.ac.ir

دريافت: 29/10/95               پذيرش: 27/3/96

 

چكيده

ارزشيابى تربيتى همچون ارزشيابى تحصيلى امرى است مهم كه بايد بر تمام فعاليت هاى ياددهى ـ يادگيرى مسائلتربيتى سايه افكند و براى تشخيص همسويى و يا عدم همسويى فرايند آموزش با هدف آموزش از آن استفاده گيرد.تحقيق حاضر بر آن است تا به شناسايى روش هاى مناسب در ارزشيابى تربيتى افراد بپردازد. اين تحقيق به صورتتوصيفى ـ تحليلى و با روش كتابخانه اى و نظرى و با استفاده از تجربيات آموزشى محققان صورت گرفته است. نتايجتحقيق ارائه چهارده روش ارزشيابى مناسب (چهار نمونه برگرفته از نظرات انديشمندان تربيتى و ده نمونهمحقق ساخته) به منظور ارزيابى آموزه هاى تربيتى افراد است و آموزش دهندگان رسمى و غيررسمى مى توانند از اينروش ها در جهت محك زدن متربيان و حصول آگاهى از ميزان نهادينه شدن ارزش هاى آموخته شده در متربياناستفاده كنند و به اين طريق، موفقيت و يا عدم موفقيت آموزش خود را مشخص سازند تا زمينه بازانديشى درروش ها يا مراحل ياددهى ـ يادگيرى فراهم آيد.

 

كليدواژه ها: ارزشيابى، ارزشيابى تربيتى، آموزه هاى تربيتى، نهادينه شدن ارزش ها.


 

سال انتشار: 
26
شماره مجله: 
237
شماره صفحه: 
29

معيارهاى انتخاب محتواى آموزشى از منظر قرآن كريم

سال بيست و پنجم ـ شماره 228 (ويژه علوم تربيتى)

مژده عليزاده / كارشناس ارشد فلسفه تعليم و تربيت اسلامى دانشگاه شهيد باهنر كرمان          malizadeh@ens.uk.ac.ir

سيدحميدرضا علوى / استاد دانشگاه شهيد باهنر كرمان   hralavi@uk.ac.ir

دريافت: 4/10/94               پذيرش: 7/5/95

 

چكيده

محتواى آموزشى يكى از عناصر اصلى برنامه هاى درسى محسوب مى شود كه لازم است بر اساس مجموعه اى از معيارهاى مناسب و از منابع قابل اطمينانى انتخاب و استخراج گردد. ازاين رو، استخراج معيارهاى انتخاب محتواى آموزشى از قرآن كريم، به عنوان مطمئن ترين و پايدارترين منبع الهى در امر انتخاب محتوا، يكى از مهم ترين و ضرورى ترين مسائلى است كه لازم است در جهت آن گام هايى برداشته شود. ازاين رو، هدف اين پژوهش، «شناسايى معيارهاى انتخاب محتواى آموزشى از منظر قرآن كريم» است. به منظور وصول به هدف فوق، از روش توصيفى ـ تحليلى و از منابع اسنادى استفاده گرديده است. نتايج پژوهش حاكى از آن است كه در امر انتخاب محتواى آموزشى مى توان معيارهاى بى شمارى را از قرآن كريم استخراج نمود. در اين پژوهش به هشت معيار پرداخته شده است. اين معيارها عبارتند از: هدايت كنندگى، تدبربرانگيزى، خلاقيت پرورى،انگيزه بخشى، توجه به ابعاد مختلف وجود انسان، فعال سازى و مشاركت فعال مخاطب در متن، كاربرد در زندگى و خودآموزى.

 

كليدواژه ها: قرآن، محتوا، آموزش، معيار، برنامه درسى، كتب درسى، متعلم.

 

سال انتشار: 
25
شماره مجله: 
228
شماره صفحه: 
117

بررسى دنيا از ديدگاه قرآن و انجيل و استلزامات تربيتى مربوط به آن

سال بيست و پنجم ـ شماره 223 (ويژه علوم تربيتى)

حميده فرح بخش / كارشناس ارشد تاريخ و فلسفه آموزش و پرورش دانشگاه شهيد باهنر كرمان

Hamidehfarahbakhsh@gmail.com

سيدحميدرضا علوى / استاد فلسفه تعليم و تربيت دانشگاه شهيد باهنر كرمان                       Hamidreza-alavi@yahoo.com.hk

دريافت: 19/4/94               پذيرش: 19/11/94

چكيده

دنيا يكى از مهم ترين بسترهاى تربيت انسان مى باشد و شناخت ماهيت آن، در زندگى انسان بسيار حايز اهميت است. براى رسيدن به شناخت صحيح در مورد دنيا، كتب آسمانى حايز اهميت هستند. اين تحقيق به بررسى ويژگى هاى مشترك دنيا از ديدگاه قرآن و انجيل مى پردازد. بدين منظور، قرآن و انجيل در زمينه ويژگى هاى دنيا مورد مقايسه قرار گرفته اند و ويژگى هاى مشترك دنيا استخراج شده و سپس اين ويژگى ها با توجه تفاسير قرآن و انجيل و آراء دانشمندان مسلمان و مسيحى، مورد توصيف و تحليل قرار گرفته اند. استلزامات تربيتى مربوط به هر ويژگى به روش استنتاجى استخراج شده است. با توجه به نتايج تحقيق، ويژگى هاى مشترك دنيا در قرآن و انجيل را مى توان اين گونه برشمرد: 1. دنيا فريبنده است؛ 2. دنيا ناپايدار است؛ 3. دنيا مزرعه آخرت است. همچنين استلزامات تربيتى استنتاج شده از اين ويژگى ها به ترتيب عبارتند از: شناخت حقيقت زيبايى هاى دنيا و خويشتن دارى در مقابل آنها؛ عدم وابستگى به دنيا و پرهيز از هدف قرار دادن دنيا؛ 3. غنيمت شمردن زندگى دنيا و استفاده از آن براى فراهم كردن توشه آخرت.

 

كليدواژه ها: دنيا، قرآن، انجيل، تربيت، اسلام و مسيحيت.

 

سال انتشار: 
25
شماره مجله: 
223
شماره صفحه: 
109

روش هاى آموزشى از منظر قرآن كريم

سال بيست و چهارم ـ شماره 209 (ويژه علوم تربيتى)

مژده عليزاده / كارشناس ارشد فلسفه تعليم و تربيت اسلامى دانشگاه شهيد باهنر كرمان

malizadeh@ens.uk.ac.ir

سيدحميدرضا علوى / استاد فلسفه تعليم و تربيت دانشگاه شهيد باهنر كرمان Hamidreza-alavi@yahoo.com  

دريافت: 20/5/93               پذيرش: 13/12/93

 

چكيده

اهميت روزافزون روش هاى آموزشى همچون ديگر دانش ها در ميدان توسعه دانش و فناورى هاى امروز بر كسى پوشيده نيست. ازاين رو، شناسايى اين روش ها از منظر قرآن كريم به عنوان كامل ترين منبع الهى كه برنامه تعليم و تربيت جهانى بشر را در خود جاى داده است و همچنين به منظور نيل بيشتر متعلمان به رشد و تعالى امرى ضرورى است. بنابراين، هدف پژوهش حاضر بررسى روش هاى آموزشى از منظر قرآن كريم مى باشد. به منظور وصول به هدف فوق، از روش توصيفى ـ تحليلى و از منابع اسنادى استفاده گرديده است. نتايج تحقيق مبيّن آن است كه روش هاى آموزشى از منظر قرآن كريم را مى توان به دو دسته مستقيم و غيرمستقيم تقسيم نمود. روش هاى آموزشى مستقيم عبارتند از: روش پرسش و پاسخ و سخنرانى. روش هاى آموزشى غيرمستقيم نيز عبارتند از: الف. روش هاى غيرمستقيم كلامى (شامل مباحثه، گفت وگو به منظور كشف حقايق، روشن سازى نگرش ها)؛ ب. روش هاى مشاهده اى (شامل: مشاهده عينى، و ايفاى نقش)؛ ج. روش هاى مبتنى بر كاوشگرى (شامل: حل مسئله، تفكر استقرايى و تفكر قياسى). از ديگر روش هاى غيرمستقيم مى توان روش تصويرسازى ذهنى را نام برد.

 

كليدواژه ها: تعليم و تربيت، قرآن، روش هاى آموزشى.

 

 

سال انتشار: 
24
شماره مجله: 
209
شماره صفحه: 
73

بررسى ويژگى هاى مشترك انسان از ديدگاه قرآن و انجيل و استلزامات تربيتى مربوط به آن

سال بيست و چهارم ـ شماره 208

حميده فرح بخش[1]

سيدحميدرضا علوى[2]

چكيده

انسان، موضوع تربيت است و شناخت او از مهم ترين مباحث در حوزه تعليم و تربيت مى باشد. تاانسان به طور صحيح شناخته نشود، نمى توان به امر تعليم و تربيت او پرداخت. كتب آسمانى كهبراى هدايت انسان نازل شده اند، به انسان و هدايت و سعادت او توجه ويژه اى مبذول داشته اند.رجوع به اين متون وحيانى، بينش صحيحى در مورد شناخت انسان در اختيار مى گذارد. اين پژوهشبه بررسى ويژگى هاى مشترك انسان از ديدگاه قرآن و انجيل مى پردازد. بدين منظور، ضمن مقايسهديدگاه قرآن و انجيل در زمينه ويژگى هاى انسان، ويژگى هاى مشترك انسان استخراج شده و سپسمورد توصيف و تحليل قرار گرفته اند. اطلاعات موردنياز به روش اسنادى جمع آورى شده است.استلزامات تربيتى مربوط به هر ويژگى از طريق شيوه استدلال و استنتاج استخراج شده است. نتايجپژوهش مبيّن آن است كه قرآن و انجيل در زمينه ويژگى هاى انسان داراى مشتركاتى هستند كه تأكيدبر آنها، هم يك الگوى تربيتى مشترك به دست مى دهد و هم موجب تقريب و تفاهم پيروان دو دين مى شود.

 

كليدواژه ها: انسان، قرآن، انجيل، تربيت، اسلام، مسيحيت، ويژگى هاى مشترك.




[1] كارشناس ارشد تاريخ و فلسفه آموزش و پرورش دانشگاه شهيد باهنر كرمان. Hamidehfarahbakhsh@gmail.com

[2] استاد فلسفه تعليم و تربيت دانشگاه شهيد باهنر كرمان. Hamidreza-alavi@yahoo.com

دريافت: 25/3/93 پذيرش: 17/10/93

 

سال انتشار: 
24
شماره مجله: 
208
شماره صفحه: 
95
محتوای تغذیه