مرتضي علويان

strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in D:\WebSites\nashriyat.ir\modules\views\modules\node\views_handler_filter_node_status.inc on line 14.

تحقق دولت اسلامي براساس بيانيه گام دوم انقلاب اسلامي

قيمت مقاله الكترونيكي: 
3000تومان
سال سي‌ و يكم، شماره هفتم، پياپي 298، مهر 1401، ص 45ـ56

نوع مقاله: ترويجي
مرتضي علويان/ دانشيار گروه علوم سياسي دانشگاه مازندران    m.alavian@umz.ac.ir
* مجتبي علويان/ كارشناس ارشد معارف اسلامي و مديريت بازرگاني دانشگاه امام صادق (ع) mj.alavian75@gmail.com

سال انتشار: 
1401
شماره مجله: 
298
شماره صفحه: 
45

مؤلفه‌هاي سياست‌گذاري نظام اسلامي بر مبناي انديشه سياسي مقام معظم رهبري

قيمت مقاله الكترونيكي: 
3000تومان

سال بيست و هشتم ـ  شماره هشتم، پياپي 263 (ويژة علوم سياسي)

مرتضي علويان/ استاديار دانشگاه مازندران    m.alavian@umz.ac.ir
سيدصالح موسوي/ كارشناس ارشد علوم سياسي دانشگاه مازندران        Salehmusavi111@yahoo.com
دريافت: 12/10/97                    پذيرش: 30/3/98
چکيده
سیاست‌گذاری در نظام‌های سیاسی همواره در جهت تحقق بخشیدن به اهداف دولت‌ها تعریف می‌گردد. نقش رهبران در جامعه، نقش هدایت‌کنندگی است و در مسیر آن سیاست‌گذاری یک کشور را ترسیم می‌کنند. براساس قانون اساسی جمهوری اسلامی، رهبری بالاترین مقام را برای تصمیم‌گیری‌های کلان در سیاست‌گذاری نظام را داشته و دیدگاه‌های ایشان برگرفته از اصول و آرمان‌های انقلاب اسلامی است. براین‌اساس، سوال اصلی تحقیق این است که مؤلفه‌های سیاست‌گذاری نظام اسلامی در اندیشه سیاسی مقام معظم رهبری کدام‌اند؟ فرضیه مقاله بر این فرض استوار است که با توجه به مدل‌های سیاست‌گذاری عینیت‌گرا، آرمان‌گرا و ذهنیت‌گرا، سیاست‌گذاری در اندیشه رهبری از زوایای گوناگون و متنوعی برخوردار است. یافته‌های پژوهش حکایت از این نکته دارد که سیاست‌گذاری رهبری در چهار حیطه سیاست‌گذاری اجتماعی، سیاست‌گذاری امنیتی، سیاست‌گذاری دفاعی و سیاست‌گذاری اسلامی قرار می‌گیرد. هر چهار حیطه در مجموعه الگوی عینیت‌گرا می‌گنجد. همچنین این نوشتار برای پیشبرد فرضیۀ خود از روش توصیفی‌ ـ تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه‌ای بهره برده است.
كليدواژه‌ها: سیاست‌گذاری، نظام سیاسی، سیاست‌گذاری اجتماعی، سیاست‌گذاری امنیتی، سیاست‌گذاری دفاعی.
 


The Components of the Policy Making of Islamic System in the Supreme Leader’s Political Thought

Morteza Alaviyan / Assisstant Professor Mazandaran University    m.alavian@umz.ac.ir
Seyed Saleh Mousavi / Master’s Degree, Political Science, Mazandaran University    Salehmusavi111@yahoo.com
Received: 2019/01/02 - Accepted: 2019/06/20
Abstract
Policy making in political systems is always defined as a means for achieving the goals of governments. The role of community leaders is giving guidance and in this way they frame the policy of country. According to the Constitution of the Islamic Republic, the supreme leader has the highest position of authority in making major decisions about the policy making of the system, and his views are in accord with the principles and aspirations of the Islamic Revolution. The main question of the research is: what are the components of the policy making of Islamic system in the political thought of the supreme leader? The hypothesis of the paper is based on the assumption that, concerning the objective, idealistic and subjective models of policy making, the ideas which the supreme leader holds in this regard can be viewed from different angles. The research findings indicate that, the supreme leader considers that policy making covers four areas: social policy making, security policy making, defense policy making and Islamic policy making. All the four areas fall into the category of objective pattern. Using a descriptive-analytical method and referring to library resources, this paper seeks to confirm the mentioned hypothesis. 
Key words: policy making, political system, social policy making, security policy making, defense policy making.
 


سال انتشار: 
28
شماره مجله: 
263
شماره صفحه: 
55

فلسفة سياسي از نگاه قرآن؛ با تأكيد بر ديدگاه علامه طباطبائي

قيمت مقاله الكترونيكي: 
3000تومان

سال بيست و هفتم ـ شماره نهم، پياپي 252 (ويژة علوم سياسي)

سیدصالح موسوی / كارشناس ارشد علوم سياسي دانشگاه مازندران    salehmusavi111@yahoo.com
مرتضی علویان / استادیار گروه علوم سیاسی دانشگاه مازندران    M.alavian@umz.ac.ir
دريافت: 16/04/97                    پذيرش: 23/08/97
چکیده
«فلسفة سیاسی» به معنای بررسی سیاست از چشم‌اندازی فلسفی است. می‌توان «فلسفة سیاسی» را نگاهی فیلسوفانه به سیاست‌ دانست‌ که درصدد مکان‌یابی سیاست در نظام وجودی خلقت است. اساساً پرسش‌ها در علم سیاست بر دو گونه است: سؤالات روزمره و گذرا که با توجه به زمان و مکان و اوضاع و شرایط‌ خاص‌، پاسخی متفاوت می‌یابد؛ و سؤالات پایدار که همواره در میان ملل و در ادوار گوناگون تاریخ فکر و اندیشه، مطرح بوده است. فلسفة سیاسی درصدد‌ پاسخ‌ به سؤالات همیشگی، بنیادین و پایدار‌ علم‌ سیاست است.    
این نوشتار با استفاده از روش توصیفی ـ تحلیلی در پی بررسی مفهوم «فلسفة سیاسی» و جایگاه آن در قرآن است و سپس گذری به دیدگاه علامه طباطبائی در این خصوص مي‌پردازد و در این زمينه در پی پاسخ به این سؤال است که علامه چه دیدگاهی در خصوص فلسفة سیاسی دارد؟ فرضیة پژوهش عبارت است از اینکه در میان متفکران مسلمان‌، علامه‌ از نادر کسانی است که در فلسفة سیاسی و نظام اجتماعی اسلام، صاحب دیدگاه مستقلی است‌ که‌ آن را از نصوص آیات و روایات استخراج کرده و سپس با براهین عقلی، مدعاي خویش را به اثبات رسانده است‌.
کلیدواژه‌ها: فلسفه، سیاست، فلسفة سیاسی، علامه طباطبائی، هنجارگرایی، حکومت اسلامی، قرآن کریم، اندیشة سیاسی.

 

سال انتشار: 
27
شماره مجله: 
252
شماره صفحه: 
57

صدور انقلاب اسلامي در انديشة سياسي امام خميني ره

قيمت مقاله الكترونيكي: 
3000تومان

سال بيست و هفتم ـ شماره نهم، پياپي 252 (ويژة علوم سياسي)

مرتضی علویان / استادیار گروه علوم سیاسی دانشگاه مازندران    M.alavian@umz.ac.ir
لیلا حسن‌نیا / دانشجوی کارشناسی ارشد علوم سیاسی دانشگاه مازندران    L.hasannia123@gmail.com
فاطمه پورحسن درزی / دانشجوی دکتری مدرسی معارف اسلامی دانشگاه تهران    f.pourhasan.darzi@ut.ac.ir
دريافت: 25/01/97                    پذيرش: 18/07/97
چکیده
انقلاب اسلامی ایران الگوی بیداری بشریت در عصر حاضر است. همچنين امام خمینی ره معمار و بنیانگذار انقلاب اسلامی ایران، که اندیشة سیاسی‌اش مبتنی بر فقه سیاسی شیعه است، معیار شناخت مبانی انقلاب اسلامی قرار می‌گیرد و تاکنون در جهت‌دهی و جریان‌سازی در میان نهضت‌ها و ملت‌های مبارز جهان نقش تعیین‌کننده داشته است. در اندیشة ايشان، با توسعة حوزة مسئولیت‌های نظام اسلامی، هدف از تأسیس چنین نظامی در سه سطح ملی، منطقه‌ای و جهانی تعریف می‌شود. ایشان در بعد منطقه‌ای و جهانی، صدور انقلاب، یعنی تلاش در جهت توسعة نفوذ اسلام در میان مردم دنیا را مسئولیت اصیل دولت اسلامی در ورای سرزمین‌های ملی می‌داند که از طریق اصل واجب «امر به معروف و نهی از منکر» به عنوان یکی از مهم‌ترین مفاهیم دین اسلام، با همکاری همة ارکان نظام، باید پی‌گیری شود. در اندیشة سیاسی ايشان اهداف صدور بین‌المللی انقلاب شامل ذاتي و اجتناب‌ناپذير بودن؛ صدور الگوی ارزش‌های مطلوب، اجرای تکلیف شرعی، نفی ظلم و حمایت از مظلوم؛ تاکتيک تهاجمي؛ پی‌گیری اصل «دعوت»؛ نفی سبیل؛ حفظ دارالاسلام؛ و زمینه‌سازی براي حکومت جهانی اسلام است. مقالة‌ حاضر به روش تحليلي ـ توصيفي انجام گرفته است.
کلیدواژه‌ها: صدور انقلاب، اندیشة سیاسی امام خمینی ره، فقه سیاسی شیعه، امر به معروف و نهی از منکر.

 

سال انتشار: 
27
شماره مجله: 
252
شماره صفحه: 
35

«نفوذ» در مهندسي محاسبات نخبگان سياسي و نقش آن بر تغيير «هويت» با تأكيد بر ايران

سال بيست و ششم ـ شماره 238 (ويژة جامعه‌شناسي)

مرتضی علویان / استاديار گروه علوم سیاسی دانشگاه مازندران                                                                   m.alavian.umz.ac.ir

مهدی محمدی راد / دانشجوی کارشناسی ارشد علوم سیاسی دانشگاه مازندران                   mahdi_mohammadirad@iran.ir

دريافت: 11/2/1396                                                       پذيرش: 25/6/1396

چکیده

روند تصمیم‌گیری و سیاست‌ورزی دولت‌ها برای مقابله با تهدیدات ملی و فراملی متأثر از محاسبات نخبگان سیاسی جامعه است. محاسبات نخبگان سیاسی عاملی مهم در پیشرفت و ثبات سیاسی است که در شاخصه‌های توسعة سیاسی نقش بارز آن قابل مشاهده است. ازاين‌رو، فشار قدرت‌های بزرگ بر کشورهای در حال توسعه از طریق «نفوذ» در بین نخبگان داخلی و در پی آن تغییر محاسبات آنها و تبدیل آن به محاسبات «غیرخودی» با هدف تغییر هویت مستقل قدرت‌های نوظهور یکی از تاکتیک‌هاي تأثیرگذار قدرت‌های سیاسی است. بنابراين، ارزیابی هویت‌های مؤثر بر ساختار فکری نخبگان سیاسی و تأثیر آن بر اتخاذ تاکتیک‌های راهبردی، هدف پژوهش حاضر است. براین‌اساس، می‌توان نبرد محاسبات را سناریوی مهم و راهبردی نظام سلطه در مقابله با جمهوری اسلامی ایران دانست که در چند سال اخیر، در دستور کار قرار گرفته است. بدين‌روي، مهندسی محاسبات می‌تواند نقش مهمی در ثبات سیاسی از یک‌سو، و حفظ هویت اسلامی- ایرانی از سوي دیگر ایفا کند. مقاله حاضر به روش تحليلي ـ توصيفي اين موضوع را پيگيري مي‌كند.

کلیدواژه‌ها: نخبگان سیاسی، نفوذ، مهندسی محاسبات، هویت ملی، ثبات سیاسی.


 

سال انتشار: 
26
شماره مجله: 
238
شماره صفحه: 
23

عالمان دينى در فرايند جامعه پذيرى سياسى با تأكيد بر انقلاب مشروطه

عالمان دينى در فرايند جامعه پذيرى سياسى
با تأكيد بر انقلاب مشروطه

مرتضى علويان

سال انتشار: 
12
شماره مجله: 
72
شماره صفحه: 
78
محتوای تغذیه