اصلاح گرايي

  • user warning: Can't find record in 'progress' query: DELETE FROM progress WHERE name = 'ultimate_cron_poorman' in D:\WebSites\nashriyat.ir\sites\all\modules\progress\progress.module on line 131.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in D:\WebSites\nashriyat.ir\modules\views\modules\node\views_handler_filter_node_status.inc on line 14.

اصلاحات از چشم انداز امامت و مدرنيسم

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

اصلاحات از چشم انداز امامت و مدرنيسم

سال انتشار: 
11
شماره مجله: 
59
شماره صفحه: 
8

زمينه هاى تاريخى و سير انديشه اصلاح گرايىِ دينى سيدجمال الدين اسدآبادى

 

 

منصور نصيرى

چكيده

مقاله، سيرى اجمالى در زمينه هاى تاريخى ـ اجتماعى انديشه اصلاح گرايى در ميان مسلمانان دارد و در اين زمينه، بر انديشه سيدجمال تأكيد مى كند. مباحث مقاله در سه بخش ارائه شده است:

در بخش اول، يك بحث اجمالى درباره واژه «اصلاح گرايى» و كاربرد موردنظر آن مطرح مى كند. در بخش دوم، به زمينه هاى تاريخى و اجتماعى انديشه اصلاح گرايى پرداخته و سير تاريخى و مراحل مواجهه مسلمانان در كشورهاى گوناگون چون ايران، مصر، سوريه و هند با غرب را به سه دوره «غرب گرايى»، «غرب زدگى» و «اصلاح گرايى» تقسيم مى كند. آن گاه بر «دوره اصلاح گرايى» متمركز شده و با تأكيد بر پيش گامى فكرى سيدجمال در اين دوره، به تحليل اين مرحله و در نهايت، به سير نفوذ انديشه هاى اصلاح گرايى وى در كشورهاى اسلامى مى پردازد. در اين مورد، سيدجمال به عنوان انديشمندى فراسوى مرزها معرفى شده و به تأثير انديشه هاى وى در كشورهاى بزرگ اسلامى همچون مصر، تركيه و ايران پرداخته شده است. در خلال بحث، به نكته هاى مهم و خطيرى درباره زندگانى و انديشه هاى سيدجمال (نظير مقابله او با افكار سرسيد احمدخان) اشاره شده است.

سال انتشار: 
10
شماره مجله: 
51
شماره صفحه: 
66

اصلاحات; مبانى و خاستگاه ها ميزگردى با حضور آية اللّه مصباح، دكتر منوچهر محمدى، دكتر نعمت اللّه باوند

اصلاحات; مبانى و خاستگاه ها
ميزگردى با حضور آية اللّه مصباح، دكتر منوچهر محمدى، دكتر نعمت اللّه باوند

معرفت: لطفاً مبانى نظرى اصلاحات را در غرب و اسلام بيان بفرماييد.

 

دكتر باوند: با توجه به فرصت كم، به صورت فشرده، ولى استنتاجى به سير تاريخى و فلسفىِ اصلاحات در غرب و اسلام اشاره مى كنم:

سال انتشار: 
10
شماره مجله: 
46
شماره صفحه: 
7

تركيه لاييك، پيامد اصلاحات در دولت عثمانى

تركيه لاييك، پيامد اصلاحات در دولت عثمانى

على نقى ذبيح زاده

مقدمه

مقوله اصلاحات در جامعه اى كاربرد دارد كه در آن افراد با مديريت هاى كلان سياسى، اقتصادى و اجتماعى بر اساس خودخواهى يا فزون طلبى نامشروع، دچار ناهنجارى هاى رفتارى گرديده و از غفلت و يا از روى ظلم و ستم حقوق الهى و مردمى را پايمال ساخته اند. در چنين وضعيتى انسان هاى صالح نارسايى ها را شناسايى كرده، با طرح و برنامه مشخصى به درمان آن مى پردازند.

سال انتشار: 
10
شماره مجله: 
43
شماره صفحه: 
66

علل ظهور و افول اصلاح‏طلبان

علل ظهور و افول اصلاح‏طلبان

تبيين جامعه‏شناختي

مهدي جمشيدي 1

چكيده

اين مقاله با رويكرد نظري و بررسي اسنادي و از منظر جامعه‏شناختي و با هدف بررسي عوامل گرايش مردم به اصلاح‏طلبان و نيز رويگرداني مردم از آنان، و علل ظهور و افولشان مي‏پردازد؟ پس از كندوكاو هويت فكري اصلاح‏طلبان، عوامل ظهور و افول اصلاح‏طلبان عبارتند از: مغايرت هويت اصلاح‏طلبي با اصول و ارزش‏هاي انقلاب اسلامي، تعميق شكاف طبقاتي در دولت سازندگي، تك‏ساحتي بودن دولت سازندگي، دوگانگي‏ها و تناقض‏هاي ارزشي در رفتار جريان‏هاي راست سنتي و مدرن، بسترآفريني فرهنگي و معرفتي روشن‏فكران، ويژگي‏هاي متمايز خاتمي و حمايت گروه‏ها و احزاب سياسي از وي، تداوم سياست تعديل اقتصادي، تمركز محض بر دغدغه‏هاي سياسي، ستيز با ارزش‏هاي اسلامي و انقلابي، كشمكش دروني اصلاح‏طلبان، ناتواني خاتمي در برآوردن توقعات اپوزيسيون، غوغازيستي و تنش‏آفريني اصلاح‏طلبان، روشنگري آيت‏اللّه مصباح و امدادهاي غيبي و الهي برخاسته از دعاي صالحان.

كليدواژه‏ها: توسعه اقتصادي، توسعه سياسي، اصلاح‏طلبان، سكولاريست، دموكراسي، شكاف طبقاتي، تعديل اقتصادي.

سال انتشار: 
18
شماره مجله: 
138
شماره صفحه: 
33

گفتمان اصول‏گرايي و نقد و بررسي آن از منظر مقام معظّم رهبري

گفتمان اصول‏گرايي

و نقد و بررسي آن از منظر مقام معظّم رهبري

بهرام اخوان كاظمي 1

چكيده

انقلاب اسلامي ايران داراي گفتمان‏هاي سياسي متنوعي مانند «گفتمان سازندگي» و «گفتمان اصلاح‏طلبي» بوده است، همچنان‏كه با روي كار آمدن دولت نهم، گفتماني در جمهوري اسلامي در اين دولت شكل گرفت كه بر اساس تأكيد بر اصول و ارزش‏هاي انقلابي و اسلامي و تأكيد ويژه بر موضوع عدالت، مي‏توان آن را «گفتمان اصول‏گرايي عدالت‏خواه» ناميد. بديهي است كه گفتمان يادشده مانند ساير گفتمان‏هاي قبلي انقلاب اسلامي، داراي نقاط قوت و ضعفي بوده است كه تبيين و ارزيابي آنها مي‏تواند به پيشبرد اهداف انقلاب اسلامي و افزايش كارآمدي نظام جمهوري اسلامي بينجامد. در اين مقاله تلاش شده است تا گفتمان مذكور با ارائه ديدگاه‏هاي مقام معظّم رهبري درباره گفتمان اصول‏گرايي دولت نهم، تأمين شود و علاوه بر نقد و ارزيابي ايشان در اين‏باره، شاخصه‏هاي اصول‏گرايي و همچنين توصيه‏هاي اكيد مقام معظم رهبري به دولت نهم، ارائه گردد. مستندات پژوهش نشان مي‏دهد كه مقام معظّم رهبري، حمايت گفتماني ويژه‏اي از گفتمان اصول‏گرايي عدالت‏خواه داشته و اين گفتمان را احياگر آرمان‏ها، ارزش‏ها و شعارهاي انقلاب دانسته‏اند، هرچند آن را از نقدها و تذكرات جدي و توصيه‏هاي لازم، بي‏بهره نگذاشته‏اند.

كليدواژه‏ها: گفتمان، تحليل گفتماني، مقام معظّم رهبري، اصول‏گرايي، عدالت، دولت نهم، انقلاب اسلامي.

سال انتشار: 
18
شماره مجله: 
138
شماره صفحه: 
13

سير اصلاحات در حكومت علوي

سير اصلاحات در حكومت علوي

بهروز يدالله پور

مقدّمه

اين مقال، پژوهش در انديشه تابناك امام همام علي بن ابي طالب(عليه السلام)است كه عرصه جولان انديشه بسياري از انديشمندان مسلمان و غيرمسلمان بوده است. ما كه مبناي نظام سياسي مان برگرفته از ساختار حكومتي پيامبر گرامي اسلام(صلي الله عليه وآله) و حضرت اميرالمؤمنين(عليه السلام)است، نياز به تحقيق بيشتر و امعان نظر در شعارها، آرمان ها، اصلاحات و برنامه حكومتي آن حضرت داريم. در اين راستا، به بررسي «سير اصلاحات در حكومت علوي(عليه السلام)» پرداخته، فسادهاي رايج و شايع قبل از حكومت آن حضرت و نيز اصلاحات آن حضرت در ابعاد سياسي، اقتصادي، قضايي و ديني را بررسي خواهيم نمود، از منابع تاريخي شيعه و عامه شواهد متعدد در اين زمينه فراهم، و به گونه اي تلاش خواهيم كرد تا موانع اصلاحات در حكومت علوي(عليه السلام)را بيان كنيم. در پايان، فرجام اصلاحات به رشته تحرير درآمده، و تلاش شده است اين مباحث در يك مقدمه و سه بخش و يك نتيجه مورد بررسي قرار گيرد.

اميد است صاحبان انديشه و اصحاب بصيرت و معرفت، ما را از نقد و نظر بي بهره نگذارند.

سال انتشار: 
15
شماره مجله: 
102
شماره صفحه: 
74

نگاهي به جنبشهاي اصلاحي مصر

نگاهي به جنبشهاي اصلاحي مصر

محمد فولادي

اشاره در نخستين قسمت از اين نوشتار، نگاهي اجمالي به جنبشهاي اصلاحي در مصر داشتيم كه در اين رابطه، جنبش اصلاحي جمال الدين اسد آبادي؛ بزرگ مصلح جهان تشيع و شيخ محمد عبده، شاگرد و مريد وي را بررسي كرديم. اينك، ادامه اين مقاله را پي ميگيريم.

ج – محمد رشيد رضا (1354 – 1382 ه. ق)

سال انتشار: 
3
شماره مجله: 
9
شماره صفحه: 
54

پيشينه جنبش اصلاحي در افغانستان (قسمت دوم)

پيشينه جنبش اصلاحي در افغانستان (قسمت دوم)

عبدالمجيد ناصري

يادآوري؛

در قسمت اول اين مقاله، ضمن بيان اولين جرقه‌اصلاح‌طلبي در افغانستان و نقش كليدي سيدجمال‌الدين اسدآبادي در آن و بيان شرايط دوران حكومت عبدالرحمان خان و نهضت اصلاحي حبيب اللّه خان، به بيان نهضت مشروطيت در افغانستان پرداختيم. اينك ادامه مقاله را پيش‌روي داريد.

مشروطيت اول

سال انتشار: 
1
شماره مجله: 
4
شماره صفحه: 
59

پيشينه جنبش اصلاحي در افغانستان

پيشينه جنبش اصلاحي
در
افغانستان

قسمت اول

عبد المجيد ناصري

مقدمه باز شدن پاي استعمار به كشورهاي اسلامي و غارت و چپاول منابع و ذخائر اين كشورها از يك سو, و نوكر مآبي و ديكتاتوري زمامداران آنها و نيز عقب ماندگي و غفلت زدگي ملل مشرق زمين در علم و صنعت و تمدن جديد از سوي ديگر, موجب شد تا علماء و انديشمندان جهان اسلام و خاور زمين به فكر تحريك و رهنمون اين جوامع در مسير تمدن و قطع ايادي شوم استعمار افتند. از آنجا كه دستيابي بدين مهم بدون اصلاح و يا تحول بنيادي نظامهاي اداري, سياسي حاكم كه اغلب به شكل قرون وسطايي و ديكتاتوري تحت استيلاء و سلطه حاكمان خود محور و نالايق قرار داشتند ممكن نبود, بناچار اين متفكران مصلح به فكر اصلاح و يا تغيير سيستمهاي موجود بر آمدند.

سال انتشار: 
1
شماره مجله: 
3
تعداد صفحه: 
51
محتوای تغذیه