ترس

strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in D:\WebSites\nashriyat.ir\modules\views\modules\node\views_handler_filter_node_status.inc on line 14.

حقيقت خوف و رجا از منظر آيت‌الله مصباح يزدي و آثار تربيتي آن دو

قيمت مقاله الكترونيكي: 
3000تومان
سال سي‌ و يكم، شماره چهارم، پياپي 295، تير 1401، ص 57ـ66

نوع مقاله: ترويجي
سيدمهدي حسيني/ استاديار گروه معارف اسلامي دانشگاه فرهنگيان    sm.hoseini@cfu.ac.ir
دريافت: 16/11/1400                    پذيرش: 06/04/1401

سال انتشار: 
1401
شماره مجله: 
295
شماره صفحه: 
57

واکاوی ترس ارزشی و آثار آن در قرآن کریم

قيمت مقاله الكترونيكي: 
3000تومان

* سیدمحمد اسماعیلی/ استادیار دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم    Esmaeili620@gmail.com
حسین کماسی/ سطح سه حوزه علمیه قم    Hosaynkomasi@gmail.com 
دريافت: 25/12/99                    پذيرش: 12/05/1400
چکيده
ترس به دو قسم ارزشی و ضدارزشی تقسیم می‌شود. ترس ارزشی نقش اساسی در تربیت انسان دارد. با شناخت و توجه بیشتر به ترس ارزشی، زمینۀ هدایت انسان هموارتر می‌گردد. در این تحقیق با روش توصیفی ـ تحلیلی، ترس ارزشی و چهار همنشین آن در قرآن «مقام رب، رحمن، دعا و عذاب»، مورد بررسی قرار گرفته است. ترس از «مقام رب» انسان را از هوا و هوس بازمی‌دارد؛ زیرا با شناخت عظمت الهی، انسان در برابر او خاضع می‌گردد. آمدن ترس در کنار «رحمان» یعنی مؤمنان درحالی‌که از خدا هراس دارند، به رحمت او امیدوارند. «خوف» در عبادت، یعنی انسان از قصور در انجام عباداتش ترس داشته باشد که مبادا این قصور مانع اجابت شود. بیشترین ترس غالب بر دل نیکان، ترس از عذاب است. ترس ارزشی دارای آثاری است؛ مانند: ورود به بهشت، تعجیل در خیرات، هدایت و رحمت، پذیرش انذار، بودن از محسنان، کمک به نیازمندان، پذیرایی و احترام در باغهای بهشت.
کليدواژه‌ها: ترس، ترس ارزشی، اقسام ترس ارزشی، آثار ترس ارزشی.
 

سال انتشار: 
1400
شماره مجله: 
285
شماره صفحه: 
19
صفحه شروع مقاله: 
19
صفحه پایان مقاله: 
28

آسیب‌شناسی عبودیت در حیطه احساسات و عواطف

قيمت مقاله الكترونيكي: 
3000تومان

رضا مهدیان فر/ استادیار گروه تفسیر دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم    rezamahtab52@yahoo.com
* سیده آرزو بنی‌صدر/ دانشجوی کارشناسی ارشد علوم قرآن دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم    arezo.banisadr@yahoo.com
سیدعلی حسینی‌زاده/ دانشیار گروه علوم تربیتی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه    ali_hosseini@rihu.ac.ir
دريافت: 12/12/98                    پذيرش: 08/06/99
چکيده
احساسات و عواطف آدمی نقش ویژه‌ای در شیوه رفتار و اعمال انسان ایفا می‌کنند. این تأثیرگذاری در حیطه عبودیت و رفتار مذهبی نیز مشاهده می‌شود. این مسئله که احساسات پیش‌برنده در مسیر عبودیت و بندگی هستند و یا بازدارنده، محل بحث است. هدف این پژوهش بررسی آسیب‌هایی است که احساسات می‌توانند به ساحت عبودیت و رسیدن به قرب الهی وارد کنند. مطالعات پیشین به‌صورت صریح به این موضوع نپرداخته‌اند. لذا درصدد دستیابی به این هدف از روش توصیفی ـ تحلیلی و جمع‌آوری اطلاعات به شیوه کتابخانه‌ای از منابع معتبر تفسیری، روایی و اخلاقی استفاده شده است.    
یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که احساسات منفی و بازدارنده مثل ترس و ناامیدی می‌توانند انسان را از حرکت به‌سوی عبودیت بازدارند، بدان جهت که مانع از شناخت حقیقی پروردگار و درنتیجه بروز اعمال عبادی می‌شوند. رابطه این احساسات با پس‌رفت در صراط بندگی، رابطه‌ای هم‌افزاست. لذا ریشه برخی گناهان مثل حسد را می‌توان در احساسات ناهنجار و متضاد با فطرت انسان مشاهده کرد.
کلیدواژه‌ها: آسیب‌شناسی، عبودیت، احساسات، عواطف، ناامیدی، ترس، وسواس، حسد، عجب.
 

سال انتشار: 
1399
شماره مجله: 
475
شماره صفحه: 
23
صفحه شروع مقاله: 
23
صفحه پایان مقاله: 
36

برنامه روزانه شيعيان واقعى (2)

ماهنامه علمى ـ ترويجى در زمينه علوم انسانى شهريور 1396

آيت اللّه علامه محمدتقى مصباح

 

چكيده

اين مقال شرحى است بر اوصاف و ويژگى هاى رفتارى روزانه شيعيان از منظر اميرمؤمنان على عليه السلام. شيعيانبر اثر ترس از خداى سبحان، بدن هايشان نحيف و تكيده است. ازيك سو، ناراحتى، ترس، غم و غصه در حدمعقول و عادى، موجب انگيزه براى حركت به سوى كمال مطلوب و رفع نگرانى ها خواهد شد. و از سوىديگر، بى خيالى و بى توجهى موجب بى مسئوليتى و عدم برنامه براى نيل به اهداف مطلوب خواهد بود؛ زيراانسان بى فكر و بى خيال كه فاقد ناراحتى است، هيچ گاه از تغذيه و رسيدگى به جسم خود غافل نمى ماند و درنتيجه، چاق و فربه شده، به تن پرورى و پرخورى روى مى آورد.

     البته، نگرانى و ترس ناشى از علاقه به زندگى ناپسند نيست، بلكه موجب پيشگيرى از خطر است.ازاين رو، ترس از عذاب خداوند آرامش و راحتى را از او مى ستاند و چنين فرد ترسان از عذاب الهى، گرچهچهره اى گشاده دارد و با مردم خوشرو است و حتى گره از كار ديگران مى گشايد، ولى نگران آينده خويشاست.

     ازآنجاكه پرهيزگاران و شيعيان واقعى در پى انجام اعمال نيكو و شايسته اند و انجام عبادت و اعمالصالح اندك، آنان را قانع نمى كند، به دنيا و زرق و برق آن كمتر توجه دارند و از قلت زاد و توشه و دورى ازسفر و ترس راه نگرانند. اين خود يكى از آموزه هاى قرآنى است كه انسان نعمت ها و زيبايى هاى اخلاقى ورفتارى را كه نشان كمال است، به خداوند نسبت دهد و بدى ها، كوتاهى ها و گناهان را ناشى از ضعف و نقصخود مى داند. بنابراين، انسان بايد همواره نگران فرجام خويش باشد و اگر بخواهد در جنبه هاى معنوى رشدكند، پيوسته بايد محاسبه گر باشد.

 

كليدواژه ها: اندوه، ترس، حرمان از انس با معبود، خودبرتربينى.


 

سال انتشار: 
26
شماره مجله: 
237
شماره صفحه: 
5

گستره و نقش سازنده خوف و رجاء در زندگى

چكيده

«خوف» و «رجاء» دو عامل سرنوشت‏ساز و نقش‏آفرين در زندگى انسان است. در آموزه‏هاى دينى اسلام، «ترس» از عقوبت و گرفتار آمدن به غضب الهى و «رجاء» و اميد به رحمت بيكران او، هر دو، مورد توجه قرار گرفته‏اند و بر ضرورت حفظ تعادل ميان آنها تأكيد شده است. مؤلف محترم در اين مبحث با استفاده از آيات الهى و روايات اهل‏بيت عليهم‏السلام به ذكر مصاديق عدم تعادل در اين زمينه مى‏پردازد و در اين زمينه به «استدراج» اشاره مى‏فرمايد. بر اين اساس، افراط در اميد به خداوند موجب احساس ايمنى از عذاب خدا مى‏شود و شخص با غرق شدن در لذت‏هاى دنيوى از بندگى و ياد آخرت باز مى‏ماند. از سوى ديگر، افراط در ترس و خوف موجب يأس از رحمت الهى خواهد شد. مراتب خوف و رجا به تناسب مراتب وجودى بندگان متفاوت است، ولى آنچه مسلّم است اين حقيقت است كه اميد به رحمت الهى بدون انجام عمل مناسب نوعى خودفريبى است.

كليدواژه‏ها: خوف، رجاء، ترس، اميد، اولياء الهى، استدراج، مراتب خوف و رجاء، رحمت الهى، عمل

سال انتشار: 
19
شماره مجله: 
157
شماره صفحه: 
7

ترس از خدا و نقش سازنده آن در زندگى (2)

سال نوزدهم ـ شماره 154 ـ مهر 1389، 5ـ14

استاد محمّدتقى مصباح

 

چكيده

گرچه از جمله وظايف مهم پيامبران الهى انذار و تبشير بوده، اما همواره «انذار» بسيار مؤثرتر و كارآمدتر از «تبشير» است. «ترس» در همه عرصه‏هاى زندگى نسبت به «شوق» نيرويى بسيار كارآمدتر مى‏باشد. در خصوص امور معنوى نيز چنين است؛ «ترس» از عقوبت و جهنم بسيار تأثيرگذارتر است از شوق به پاداش‏هاى بهشتى.

برخلاف برخى يافته‏هاى علم روان‏شناسى و توصيه‏هاى بعضى متخصصان علوم تربيتى غربى، كه به طور مطلق ترس را نكوهش كرده، آن را گناهى بزرگ مى‏دانند، در آموزه‏هاى قرآنى ترس نقشى سازنده در زندگى انسان ايفا مى‏كند. در آيات بسيارى بر انگيزه ترس از خدا از طريق يادآورى بلاها و عذاب‏ها تأكيد شده و مردم از طريق ايجاد بيم و ترس به سوى عمل صالح رهنمون مى‏شوند.

اين نوشتار به تفصيل به موضوع ترس از خدا و نقش سازنده آن در زندگى پرداخته است.

كليدواژه‏ها: ترس، ترس از خدا، تبشير، انذار، خشيت.

سال انتشار: 
19
شماره مجله: 
154
شماره صفحه: 
5

اخلاق و عرفان اسلامى

اخلاق و عرفان اسلامى

استاد محمّدتقى مصباح

چكيده

از جمله ويژگى هاى عبادالرحمان اين است كه از عذاب آخرت بيمناكند. بدين روى، از پروردگارشان درخواست مى كنند كه آن را از ايشان دور گرداند; چراكه دوزخ بد اقامتگاهى است.

آنان اهل تعقّل و تفكرند و در نتيجه، اذعان مى كنند كه جهان آفرينش بى هدف و بيهوده آفريده نشده است. به همين دليل، معاد در نظر آنان ضرورت وجودى عالم خلقت است.

آنان ايمان دارند كه در جهان آخرت و معاد، خداوند پاداش همه اعمال نيك و بد را مى دهد، اگرچه به اندازه ذرّه اى باشد. از اين رو، در اين انديشه اند كه از عذاب آخرت ايمن باشند.

ترس از جمله مهم ترين عوامل بازدارنده است كه خداوند يكى از اوصاف پيامبرانش را «نذير» و هدف از ارسال آنها را «انذار» معرفى كرده است تا بدينوسيله، مردم از گناه سر باز زنند و رو به اصلاح روند.

انذار داراى مراتبى است كه هر مرتبه آن براى گروهى كارساز است. كمترين آن انذار از عذاب هاى دنيوى است كه براى افرادى كه از معارف والاى اسلامى بهره اى ندارند سودمند است. عقل دفع ضرر محتمل را مى پذيرد و بدان امر مى كند. بزرگان ما از بيم عذاب هاى الهى گريه مى كردند، با آنكه اهل گناه نبودند.

اين همه از آن روست كه عذاب هاى الهى عظيم هستند، هم از لحاظ شدت و هم از لحاظ مدت، به گونه اى كه هرگز با عذاب هاى دنيوى قابل مقايسه نيستند.

كليدواژه ها: عذاب، دوزخ، تعقّل، ترس، انذار، نذير، آبرو.

سال انتشار: 
16
شماره مجله: 
116
شماره صفحه: 
5
محتوای تغذیه