معصومان عليهم‏السلام

strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in D:\WebSites\nashriyat.ir\modules\views\modules\node\views_handler_filter_node_status.inc on line 14.

اياب و حساب اخروى انسان و نقش معصومان(ع)

سال بيست و دوم ـ شماره 195 ـ اسفند 1392، 59ـ75

حامد على اكبرزاده

چكيده
مسئله «معاد» به عنوان يكى از اعتقادات مسلمانان، در ميان مذاهب مختلف اسلامى داراى فروعى است كه همواره در صحت و سقم آن بحث و تبادل نظر شده است. در اين بين، شيعه معتقد است كه خداوند متعال به عنوان مالك اصلى روز قيامت و جزادهنده حقيقى، امورى از معاد را به اختيار خود به برخى مخلوقات خويش ازجمله برترين آنها يعنى پيامبر صلى الله عليه و آله و معصومان عليهم السلام واگذار مى كند و اين ذوات مقدسه عليهم السلام محل رجوع مردم و عهده دار محاسبه اعمال خلايق در روز قيامت هستند و همان گونه كه در روايات تصريح شده است، بازگشت مردم نيز به سوى آنان خوهد بود. هدف از اين پژوهش، اثبات اين مسئله با استفاده از ادلّه عقلى و نقلى است كه در اين مجال، با استفاده از ادلّه عقلى ابتدا امكان اين مسئله مورد بررسى قرار گرفته و در نهايت، با استفاده از ادلّه نقلى وقوع چنين امرى اثبات گرديده است.
     اين مقاله حكايت از آن دارد  كه بازگشتگاه و محاسبه كننده اعمال خلق در روز قيامت بالاصاله خداوند متعال است و معصومان عليهم السلام بالعرض و به اذن خداوند متعال و بدون استقلال از او، عهده دار محاسبه اعمال انسان ها در روز قيامت هستند.

كليدواژه ها: قيامت، معصومان عليهم السلام، محاسبه اعمال، بازگشت به خدا.

 


*  دانشجوى دكترى مذاهب كلامى دانشگاه اديان و مذاهب. hamed.akbarzadeh@yahoo.com
دريافت: 20/12/91               پذيرش: 20/12/92

 

سال انتشار: 
22
شماره مجله: 
159
شماره صفحه: 
59

نجواى توسل جويندگان به معبود (2): توسل از منظر پيشوايان معصوم عليهم‏‌السلام

معرفت سال بيست و دوم ـ شماره 189 ـ شهريور 1392، 5ـ10

آيت اللّه علّامه محمدتقى مصباح1

چكيده

اين مقاله شرح و تفسيرى است بر كلام امام سجاد عليه السلام، كه به بحث از توسل و تقرب به خداى سبحان مى پردازد. انسان از آن جهت كه داراى فقر ذاتى است، هيچ چيز از آن خود براى عرضه و تقرب به خداى سبحان ندارد. ايمان هم چيزى است كه خداى سبحان به او بخشيده است. انسان به دليل اين فقر ذاتى، نمى تواند وسيله اى به سوى خدا عرضه كند و به آن وسيله تقرب جويد؛ چون واسطه بايد عرضه شدنى باد و خداى سبحان غنى مطلق است.
امام سجاد عليه السلام مى فرمايند: «ما دو وسيله براى توسل و تقرب به خداى سبحان داريم: عواطف و رحمت و شجاعت پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله» تنها ابزار نيل به قرب الهى، شفاعت معصومان عليهم السلام است.

كليدواژه ها: توسل، شفاعت، رحمت الهى، معصومان عليهم السلام.

سال انتشار: 
22
شماره مجله: 
189
شماره صفحه: 
5

اصول تغيير و اصلاح رفتار در سيره معصومان عليهم‏ السلام

معرفت سال بيستم ـ شماره 160 ـ فروردين 1390، 51ـ57

محمدحسن ابراهيمى‏دهشيرى*

چكيده

اين مقاله با روش مطالعه اسنادى و تحليلى و با هدف بررسى اصول تغيير و اصلاح رفتار در سيره معصومان عليهم‏السلام تدوين يافته است. بدين منظور، با بررسى سيره (قول و فعل) آن بزرگواران، اصولى كلى استنباط و استخراج شده است كه عبارتند از: اصل حفظ كرامت و ارزشمندى انسان، اصل اقتضايى رفتار كردن، اصل تقدم استفاده از روش‏هاى سهل‏گيرانه بر روش‏هاى سخت‏گيرانه و تنبيهى، و اصل تقدم استفاده از روش‏هاى غيرمستقيم و كردارى بر روش‏هاى مستقيم و گفتارى. سيره ائمّه اطهار عليهم‏السلام نشان مى‏دهد آن بزرگواران تنها به تغيير رفتار توجه نداشته، بلكه درصدد اصلاح رفتار نيز بوده‏اند.

كليدواژه‏ها: معصومان عليهم‏السلام، سيره، تغيير رفتار، اصلاح رفتار، اصول.

سال انتشار: 
20
شماره مجله: 
160
شماره صفحه: 
51

چرايى اعتراف معصومان عليهم‏السلام به قصور و كوتاهى

چرايى اعتراف معصومان عليهم‏السلام به قصور و كوتاهى

 استاد محمّدتقى مصباح

چكيده

در بسيارى از ادعيه و مناجات‏هاى مأثور از امامان معصوم عليهم‏السلام تعابيرى به كار رفته است كه گويا آن بزرگواران مرتكب گناه شده‏اند! اين شبهه با اعتقاد ما مبنى بر عصمت ايشان ناسازگار است. به راستى به چه دليل انبيا و ائمّه اطهار عليهم‏السلام به خود نسبت گناه داده و به درگاه ربوبى توبه و استغفار مى‏كنند؟ در پاسخ به اين شبهه، پاسخ‏هايى ارائه شده است.

     اجمالاً در اين زمينه بايد گفت: هرچند انبيا و ائمّه اطهار عليهم‏السلام انسان‏هاى كامل، صاحب مقام عصمت و از هرگونه خطا و لغزش مصون هستند اما هم ايشان، آن‏گاه كه در برابر عظمت و كبريايى و جلال و جبروت خداى متعال قرار مى‏گيرند و نعمت‏هاى بى‏كران خداوندى را كه به بشر و ايشان عطا فرموده است به ياد مى‏آورند، بى‏اختيار با خضوع و خشوع در برابر عظمت الهى زبان به تضرع مى‏گشايند و از اينكه به لطف و كرم الهى از وساس شيطانى محفوظ مانده، خداى را شاكرند.

كليدواژه‏ها: توبه، عصمت، مناجات، گناه، استغفار، معصومان عليهم‏السلام

سال انتشار: 
18
شماره مجله: 
147
شماره صفحه: 
5
محتوای تغذیه