شكرگزارى

strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in D:\WebSites\nashriyat.ir\modules\views\modules\node\views_handler_filter_node_status.inc on line 14.

ضرورت شكرگزارى از نعمت‏هاى معنوى

معرفت سال بيستم ـ شماره 168 ـ آذر 1390، 5ـ11

آيت ‏اللّه علّامه محمّدتقى مصباح

چكيده

شكرگزارى در برابر بركات و نعمت‏هاى مستمر و مداوم الهى، ضرورت و حداقل شرط بندگى الهى است. ما انسان‏ها در برابر بسيارى از نعمت‏هاى الهى ناسپاسيم و حتى به بسيارى از اين نعمت‏هاى الهى توجه نداريم. اگر اندكى تأمّل كنيم و نيك بنگريم، در برابر نعمت‏هاى بيكران الهى ناتوان از شكرگزارى هستيم. اشكال ما اين است كه با بهره‏مندى از هر نعمتى، از ساير نعمت‏هاى الهى غافل مى‏شويم. شايسته است با تمرين و آموزش‏هاى دينى و معنوى درصدد اصلاح اين نقيصه برآييم. از سوى ديگر، اغلب شكرگزارى ما از نعمت‏هاى مادى الهى است و غالبا از وجود نعمت‏هاى معنوى غافليم و هرگز توان شكرگزارى در برابر آنها را نداريم. اين نوشتار به تفصيل به اين موضوع مى‏پردازد.

كليدواژه‏ها: شكرگزارى، نعمت‏هاى مادى، نعمت‏هاى معنوى، ريزش نعمت‏ها، نعمت‏هاى الهى.

سال انتشار: 
20
شماره مجله: 
168
شماره صفحه: 
5

شكرگزارى؛ واكنش فطرى به نعمت‏ ها*

معرفت سال بيستم ـ شماره 167 ـ آبان 1390، 5ـ11

استاد علّامه محمدتقى مصباح

چكيده

اين مقاله به بحث از ضرورت شكرگزارى در برابر نعمت‏هاى بى‏كران الهى مى‏پردازد. انسان مؤمن بايسته است در برابر نعمت‏هاى الهى، همواره شاكر باشد. همچنان‏كه در برابر هديه يا خدمتى كه ديگرى به ما مى‏كند، لبخند رضايت زده و خشنود مى‏شويم، در برابر نعمت‏هاى بى‏منت و منتهاى الاهى شكرگزار باشيم.

سال انتشار: 
20
شماره مجله: 
167
شماره صفحه: 
5

خاستگاه و بايسته‏ هاى شكرگزارى از معبود (2)

معرفت سال بيستم ـ شماره 166 ـ مهر 1390، 5ـ12

علّامه محمدتقى مصباح

چكيده

يكى از صفات خداى متعال، شاكر است، همچنان‏كه بايد شكرگذار نعمت‏هاى الاهى باشيم. كيفيت شكرگزارى انسان با خدا متفاوت است. كاربرد شكرگزارى بر خدا، از روى مجاز و براى ايجاد انگيزه در انسان است. خداى متعال نعمت‏هاى بيكرانى را براى ما ارزانى داشته كه بايد ما در برابر آن شاكر باشيم. بزرگ‏ترين نعمت الاهى، فرجام نيك و حسن عاقبت و برخوردارى از رضوان الاهى در سراى آخرت است. انسان‏ها به تناسب معرفتشان نسبت به خدا، مرتبه شكرگزارى‏شان متفاوت است.

اگر خداوند خير و نعمتى را در اختيار موجودات قرار مى‏دهد، نه از آن جهت است كه سودى براى خود در نظر دارد، بلكه چون خداوند داراى رحمت بيكران است، با افاضه رحمت، موجودات را به كمال مى‏رساند.

كليدواژه‏ها: شكرگزارى، عبادت، رحمت الاهى، نعمت‏هاى الاهى، باور به خدا.

سال انتشار: 
20
شماره مجله: 
166
شماره صفحه: 
5

خاستگاه و بايسته ‏هاى شكرگزارى از معبود (1)

شرحى بر مناجات‏ الشاكرين*

معرفت سال بيستم ـ شماره 165 ـ شهريور 1390، 5ـ13

آيت‏ اللّه محمدتقى مصباح

چكيده

اين مقال به شرح و تفسير مناجات شاكرين امام سجاد عليه‏السلام مى‏پردازد. شكرگزارى، فراتر از ارزش‏هاى انسانى به شمار مى‏رود. خداوند متعال در قرآن برخوردارى از امنيت، آرامش، آسايش، نصرت خويش و روزى حلال، همچنين ارائه امور تشريعى و عبادت را از جمله آموزه‏هاى مقدمه شكرگزارى خود معرفى مى‏كند. در شكرگزارى، بين فرد شكرگزار و كسى كه از او تشكر مى‏كند، نوعى رابطه برقرار مى‏شود و در پرتو اين رابطه، خيرى و يا خدمتى به او مى‏رسد.

براساس آموزه‏هاى دينى، همه امور و نعمت‏هايى كه به ما مى‏رسد، از طريق اسباب طبيعى و انسانى، و با اراده و مشيت الاهى، متعلق به خداست. بنابراين، سپاس و تشكر واقعى بايد از او و منتسب به او باشد و ما انسان‏ها در برابر نعمت‏هاى بيكران الاهى بايد همواره شكرگزار خالق خود باشيم.

كليدواژه‏ها: شكرگزارى، وجوب شكر منعم، مشيت الاهى، نعمت‏هاى الاهى.

سال انتشار: 
20
شماره مجله: 
165
شماره صفحه: 
5
محتوای تغذیه