قرب الهى

strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in D:\WebSites\nashriyat.ir\modules\views\modules\node\views_handler_filter_node_status.inc on line 14.

جستارى در مفهوم و گستره ولايت*

 

 

سال بيست و يكم ـ شماره 181 ـ دى 1391، 5ـ12

آيت اللّه علّامه محمدتقى مصباح

چكيده

واژه «ولايت» و مشتقات آن، 233 بار در قرآن كريم به كار رفته است؛ اين الفاظ گاهى به صورت اشتراك لفظى و گاهى اشتراك معنوى، گاهى اوقات داراى معانى حقيقى و گاهى مهانى مجازى هستند.

اگر دو موجود داراى ارتباطى عميق بودند به گونه اى كه نتوان بين آنها فاصله انداخت و آن دو و يا يكى بر ديگرى تأثير و تأثر دانست، از واژه «ولايت» استفاده مى شود. ولايت الهى بر دو قسم تكوينى و تشريعى است. تصرفات عام مربوط به همه موجودات را «ولايت تكوينى عام» و تصريفات خاص مربوط به اولياى الهى و مقربات درگاه الهى را «ولايت خاص تكوينى» گويند. «ولايت تشريعى» در امور اجتماعى، اعتبارى و قانون گذارى، به معناى ارائه دستورالعمل و قانون گذارى، كه در درجه اول به وسيله خداوند براى هدايت انسان ها و آن گاه خداوند اين اختيار را به جانشينان خود واگذار مى كند.

قرب الهى، قربى اكتسابى است كه در پرتو پيروى از دستورات الهى به دست مى آيد كه در سايه آن، بندگان مؤمن امور خود را به خداى متعال واگذار و بر او توكل مى كنند. مقربان درگاه الهى، داراى تقواى الهى بوده و از گناهان پرهيز مى كنند.

كليدواژه ها: قرب الهى، توكل، ولايت، ولايت تكوينى عام، ولايت تكوينى خاص، ولايت تشريعى.

سال انتشار: 
21
شماره مجله: 
181
شماره صفحه: 
5

نگاهى دوباره به قرب الهى*

معرفت سال بيست و يكم ـ شماره 179 ـ آبان 1391، 7ـ14

آيت اللّه علّامه محمدتقى مصباح

چكيده

اين مقال شرحى است بر كلام سيدالساجدين در مناجات... . اين بحث بازتفسيرى بر مفهوم قرب الهى است. قرب گاهى بر مصاديق جسمانى و گاهى بر ادراكات غيرطبيعى و مجرد حمل مى شود. اين مفهوم از شايع ترين اصطلاحات در معارف اسلامى و اديان توحيدى است. در يك برداشت، قرب به قرب خداوند، قرب جسمانى و مكانى و يا زمانى نيست، بلكه مراد قرب و نزديكى معنوى به خداست. در برداشت دوم، قرب الهى امرى معنوى، واقعى، به معناى در نزد خدا بودن است؛ نه به معناى اعتبارى. در برداشت سوم، قرب، به معناى تكوينى است كه هم بندگان خدا از آن برخوردارند. اينكه خداوند لحظه به لحظه افاضه وجود مى كند به متوقف بر قرب الهى است.

  مراد از تقرب به خدا در پرتو عبارات دينى است كه انسان به مرتبه اى مى رسد كه خداوند را بهتر شهود و درك مى كند. هرچند مشاهده خداوند با چشم دل، داراى مراتبى است.

كليدواژه ها: قرب، قرب الهى، شهود خداوند، قرب تكوينى، چيستى قرب.

سال انتشار: 
21
شماره مجله: 
179
شماره صفحه: 
7

مراتب قرب الهى و الگوهاى خداجويان*

معرفت سال بيست و يكم ـ شماره 175 ـ تير 1391، 5ـ9

چكيده

اين مقاله حاصل قلمى شده درس اخلاق استاد علّامه مصباح و شرحى بر دعاى مناجات المريدين امام سجاد عليه السلام است. در فراز پايانى اين دعا، هدف برتر و نهايى انسان، كه فراتر از سعادت دنيوى و خوشى و لذت هاى اخروى است، قرب و رضوان الهى معرفى شده است. تقرب به خدا، به عنوان هدف برتر، داراى دو مرتبه است: مرتبه پايين تقرب به خداوند و بهره مندى از مقاماتى كه از لوازم تقرب به خدا به شمار مى آيند. در اين مرحله، انسان از نعمت هاى بهشتى بهره مند مى شود. در مرتبه عالى تر، هدف و غايت، تقرب و رضوان الهى است. اين مرحله، اوج شيدايى بنده واصل به معبود خويش است. در اين مرتبه، هيچ چيزى جز همنشينى و رضوان الهى براى بنده واصل مهم نيست.

كليدواژه ها: قرب الهى، رضوان، مناجات، مراتب تقرب.

سال انتشار: 
21
شماره مجله: 
175
شماره صفحه: 
5

پيشگامان مسير قرب الهى (2)*

معرفت سال بيست و يكم ـ شماره 173 ـ ارديبهشت 1391، 5ـ10

پيشگامان مسير قرب الهى (2)*

آيت‏اللّه علّامه محمدتقى مصباح

چكيده

اين مقاله شرحى است بر «مناجات‏المريدين» امام سجاد عليه‏السلام. ادعيه مأثور از حضرات معصومان عليهم‏السلام و نيز بيانات قرآنى، براى رعايت افق فهم مردم، از تمثيل، استعارات و زبان مردم بهره برده‏اند تا نعمت‏هاى دنيوى و اخروى را براى آنان ملموس و عينى جلوه نمايند. هرچند ما اطلاعى از ادعيه حضرات معصومان عليهم‏السلام در خلوت با خداى خود نداريم، اما ادعيه‏اى كه از آنان نقل شده و جنبه تعليمى براى ما دارند، رعايت افق فهم مردم به خوبى در آنها رعايت شده است. از اين‏رو، نعمت‏هاى بهشتى به زبان عاميانه مردم به زيبايى هرچه تمام‏تر معرفى شده‏اند.

كليدواژه‏ها: قرب، قرب الهى، كمال انسانى، نعمت‏هاى بهشتى، مناجات.

سال انتشار: 
21
شماره مجله: 
173
شماره صفحه: 
5

پيشگامان مسير قرب الهى (1)*

معرفت سال بيست و يكم ـ شماره 172 ـ فروردين 1391، 5ـ10

پيشگامان مسير قرب الهى (1)*

آيت‏اللّه علّامه محمدتقى مصباح

چكيده

اين مقال به بررسى چگونگى نيل به قرب الهى مى‏پردازد. از آموزه‏هاى دينى به دست مى‏آيد كه انسان‏ها با سعى و تلاش مضاعف مى‏توانند مسير قرب و كمال را طى نمايند و به فلاح و رستگارى نايل آيند. هرچند تلاش اندك نيز به همان ميزان انسان را به كمال مى‏رساند.

از منظر امام سجاد عليه‏السلام، براى نيل به قرب و رستگارى، انسان نيازمند همسفرانى با ويژگى‏هاى زير مى‏باشد: با سرعت حركت كنند، مستمرا اين مسير را طى كنند. اهل عبادت‏هاى شبانه‏روزى باشند، و اهل خشيت باشند.

راهكار نيل به حالت خشيت در برابر خداى متعالى اين است كه به ضعف و ناتوانى خويش در برابر عظمت و جلال خداى متعال همواره اذعان كنيم.

كليدواژه‏ها: خدا، خشيت، قرب الهى، پيشگامان قرب، فلاح و رستگارى.

سال انتشار: 
21
شماره مجله: 
172
شماره صفحه: 
5

در جست‏ و جوى قرب الهى

معرفت سال بيستم ـ شماره 171 ـ اسفند 1390، 5ـ10

شرح دعاى مناجات‏المريدين

در جست‏وجوى قرب الهى*

آيت‏اللّه علّامه محمدتقى مصباح

چكيده

مؤمنان همواره در جست‏وجوى معارف بلند و برخوردارى از نعمت‏هاى دنيوى و اخروى هستند و در مناجات با خداى خويش، در پى وصول به قرب الهى هستند. از اين‏رو، به خداى متعال و اهل‏بيت عليهم‏السلام توسل مى‏جويند. مؤمنانى كه به مراتب عالى معرفت خدا دست يافته‏اند، قرب خدا را مطلوب ذاتى خويش مى‏دانند. اين مقصد از طريق سير اختيار و از شيوه‏ها و راه‏هاى ممكن خاصى امكان حصول دارد. شيوه‏هاى ذوقى و سليقه‏اى راه به جايى نمى برد.

كليدواژه ‏ها: قرب، قرب الهى، دعا، مناجات، مريدين، وصول به معبود.

سال انتشار: 
20
شماره مجله: 
171
شماره صفحه: 
5
محتوای تغذیه