نفس امّاره

  • user warning: Can't find record in 'progress' query: DELETE FROM progress WHERE name = 'ultimate_cron_poorman' in D:\WebSites\nashriyat.ir\sites\all\modules\progress\progress.module on line 131.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in D:\WebSites\nashriyat.ir\modules\views\modules\node\views_handler_filter_node_status.inc on line 14.

نبرد پيوسته دشوار انسان با نفس سركش (1)

نبرد پيوسته دشوار انسان با نفس سركش (1)

استاد محمّدتقى مصباح 1

 

چكيده

 دومين مناجات امام سجاد عليه‏السلام در قالب مناجات «خمس عشر»، مناجات شاكين است كه بر سه محور نفس، شيطان و قلب متمركز است. اين بخش به بازشناسى مفهوم، ماهيت و ويژگى‏هاى نفس امّاره مى‏پردازد. نفس امّاره، عاملى است كه انسان را به تأمين اميال پست وامى‏دارد و مانع از شكوفايى استعدادها و ابعاد متعالى در وجود انسان شده، در نتيجه، مانع از نيل او به كمال اصيل انسانى مى‏شود. همه خواسته‏ها و تمايلات نفس انسانى بد و ناپسند نيستند، بلكه اين تمايلات و خواست‏ها نعمت خدادادى محسوب مى‏شوند و بايد انسان به آنها جهت خدايى داده و بر اساس ضوابط عقلى و دينى از آنها بهره گيرد. اما از آن جهت كه نفس امّاره، انسان را به گناه و معصيت وادار مى‏كند، و موجب مى‏شود انسان حقوق و خواست‏هاى خدا و حقوق ديگران را زير پا نهد و او را به ورطه انحطاط و فساد سوق مى‏دهد، «امّاره بالسوء» نام گرفته است. در كلام امام سجّاد عليه‏السلام، نفس امّاره داراى ده ويژگى برجسته است كه در اين بخش به آنها پرداخته مى‏شود.

كليدواژه‏ها: نفس، نفس امّاره، عقل، فطرت، معصيت، گناه.

سال انتشار: 
19
شماره مجله: 
148
شماره صفحه: 
5

اخلاق و عرفان اسلامي

اخلاق و عرفان اسلامي

استاد محمّدتقي مصباح

چكيده

در مباحث پيش‏روي درصدد شناسايي ويژگي‏هاي بندگان خدا در سخنان اهل‏بيت عليهم‏السلام هستيم. بدين منظور، خطبه 87 نهج‏البلاغه را محور مباحث خويش قرار مي‏دهيم كه در بخش اول آن، اميرمؤمنان عليه‏السلام سي و سه ويژگي ممتاز براي محبوب‏ترين بندگان خدا برمي‏شمارند. گرچه در ظاهر، اين ويژگي‏ها به تقوا پيشه‏گان، بندگان سالك و عارف خدا نسبت داده شده‏اند، اما حقيقت آن است كه حضرت در پي معرفي و شناساندن خصايص خويش و فرزندان معصوم خود عليهم‏السلام هستند؛ خصايصي كه تنها در آن حضرت و فرزندان معصوم ايشان عليهم‏السلام گرد مي‏آيند و سايران نمي‏توانند به همه آن خصايص، آن هم عالي‏ترين مراتبش، متصف گردند.

دراين مجموعه از سخنراني‏ها، استاد مصباح به بيان شرح و تفسير ويژگي‏هاي بندگان سالك خدا در نهج‏البلاغه مي‏پردازد.

كليدواژه‏ها: بندگان خدا، عارف، سالك، نفس امّاره، نفس لوّامه، حق، باطل

سال انتشار: 
17
شماره مجله: 
127
شماره صفحه: 
5
محتوای تغذیه