مديريت دانش
و كاركردهاي آن در سازمانها
حسن فراهاني1
چكيده
در عصر اطلاعات، مزيت اصلي در سرمايه دانش نهفته است. دانش در دنياي پيشرفته امروز به سرعت در حال تبديل شدن به مزيت رقابت اصلي سازمانها ميباشد.
روند اوج يافتن نقش دانش، نوآوري و فناوريهاي نوين در ايجاد مزيتهاي راهبردي و اهميت يافتن ارزش منابع دانش در اداره سازمانها موجب شده است تا مقوله مديريت دانش در قلب سياستهاي راهبردي سازمانها جاي گيرد.
بر اين اساس، توجه ويژه به مديريت دانش از جهت تحقق اهداف سازمانها ضروري به نظر ميرسد و تبيين جايگاه مديريت دانش و كاركردهاي آن در سازمانها از اهداف تحقيق حاضر ميباشد. روش پژوهش حاضر كتابخانهاي ميباشد.
مديريت دانش ميتواند با يكپارچهسازي سرمايههاي دانشي سازمانها در بخشهاي مختلف و تأثيرگذاري مستقيم بر مفاهيمي مانند مشتريمداري، يادگيري سازماني، اعتلاي فرهنگ سازماني، رهبري و تصميمگيري هوشمندانه، بازطراحي فرايندها، توليد دانش جديد و تبديل دانش ضمني به صريح، زمينه ارتقاي سطح فعاليتها و رسيدن به اهداف موردنظر را به همراه داشته باشد. البته سازمانها بدون داشتن استراتژي مشخصي در استفاده از مديريت دانش نميتوانند بهرهاي از اين كاركردها داشته باشند و ميبايست در اين خصوص سياستهاي راهبردي تدوين گردد.
كليدواژهها: مديريت دانش، فرهنگ سازماني، توليد دانش، يادگيري سازماني، رهبري هوشمند، خلّاقيت.