معرفت سال بيستم ـ شماره 160 ـ فروردين 1390، 73ـ96
محمد احسانى*
چكيده
اين مقاله نظر به اهميت مسئله مهدويت كه از مسائل مهم روز جامعه است، و ارتباط مستقيم با زندگى فردى و اجتماعى بشر دارد، موضوع مهدويت را با نگاه تربيتى بررسى كرده است. سه ديدگاه در باب مهدويت مطرح شده كه با نقد ديدگاه بروندينى و دروندينى مبتنى بر نظريه غالب اهلسنت، ديدگاه درست به اين موضوع با استناد به آيات و روايات تبيين شده است.
عمده هدف تحقيق اثبات اثربخشى مهدويتباورى در زندگى فردى و اجتماعى امروز جامعه انسانى بوده است كه آثار اعتقاد به ظهور مهدى عليهالسلام در پاسخ به انديشه ناكارآمد جلوه دادن اين باور، به خوبى تبيين شده است. اين آثار تربيتى اقتضا مىكرد كه مبانى رفتار مهدى عليهالسلامدر عصر ظهور نيز به لحاظ تربيتى بررسى شود و اين كار با استناد به قرآن، سنت و سيره پيامبر اكرم صلىاللهعليهوآله در اين مقاله انجام گرفته است.
در اين تحقيق از اسناد و مدارك با روش تحليلى ـ توصيفى جهت نيل به هدف پيشگفته در فضاى كتابخانه استفاده شده است. بدين طريق كه اطلاعات موردنياز از منابع مربوط به مهدويت، تعليم و تربيت و تفاسير قرآن كريم جمعآورى شده و با يافتههاى علوم تربيتى به تجزيه و تحليل و استنتاج پرداخته است.
مهمترين يافتههاى اين تحقيق، اثبات نياز جامعه امروز به مهدويت و دستيابى به وظايف تربيتى در سه گروه: فرد، خانواده و حكومت اسلامى نسبت به زمينهسازى ظهور مهدى عليهالسلام است. نظر به اين وظايف، همه مردم اعم از افراد، خانوادهها و نهادهاى اجتماعى در ارتباط با زمينهسازى مهدويت مسئوليت دارند و بايد به وظيفهشان عمل نمايند.
كليدواژهها: مهدويت، تربيت، زمينهسازى، اثر تربيتى، فرد، خانواده، حكومت، وظيفه تربيتى.