خوارج

strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in D:\WebSites\nashriyat.ir\modules\views\modules\node\views_handler_filter_node_status.inc on line 14.

راز برهانی امتناع ایرانیان از کوفی‌گری ‌خوارج‌مآب

قيمت مقاله الكترونيكي: 
3000تومان

علي‌نقی ذبیح‌زاده / استادیار گروه تاريخ و تمدن اسلامي و عضو هيئت علمي دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم    zabihzade@gmail.com 
دريافت: 06/11/99                    پذيرش: 26/03/1400
چکيده
یکی از پرسش‌های اساسی در مقایسه بین کوفیان و ایرانیان این است که ایرانیان با چه پشتوانه‌های نظری پس از پیروزی انقلاب اسلامی دچار لغزش‌ها و نافرمانی‌های مدنی، همسان کوفیان خوارج‌مآب بر ضد رهبری ولايی نگردیده و از آن امتناع کردند؟ در این مقاله با شیوه توصیفی ـ تحلیلی، با مرور تاریخی نافرمانی‌های مدنی خوارج (محکمه) و کوفیان خوارج‌مآب در برابر اميرمؤمنان علی علیه السلام، به تشریح ولایت مطلقه الهیه حضرت امیر علیه السلام در ابعاد معنوی یا عرفانی، سیاسی، قضايی، دینی و مذهبی برآمده از متن اسلام، پرداخته شده و در یک مطالعه تطبیقی و با ارائه اسناد، به ریشه‌های کلامی این ناهنجاری‌های سیاسی یا انحطاط مبانی نظری خوارج و کوفیان خوارج‌مآب، و به‌عبارتی فقدان باورشان در ابعاد ولایت‌های یادشده حضرت امیر علیه السلام، به‌عنوان راز نافرمانی مدنی آنان در برابر امام علیه السلام و در نقطه مقابل، وجود اعتقادات ولايی ایرانیان در برابر ولی امر، اعم از امام معصوم علیه السلام یا فقیه جامع‌الشرايط، به‌عنوان راز امتناعشان از تکرار عصیان کوفیانۀ خوارج‌مآب مطرح گردید.
کلیدواژه‌ها: نافرمانی‌های مدنی، خوارج، کوفیان، اميرمؤمنان علی علیه السلام، ولایت، مظلومیت.
 

سال انتشار: 
1400
شماره مجله: 
284
شماره صفحه: 
43
صفحه شروع مقاله: 
43
صفحه پایان مقاله: 
56

نقد ادله روایی و تاریخی مؤید «تعیین خلیفه» در حکمیت

قيمت مقاله الكترونيكي: 
3000تومان

شمس‌علی زارعیان/ استادیار گروه معارف اسلامی دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین علیه السلام    Amirhossein7441788@gmailm.com
دريافت: 01/11/99                    پذيرش: 18/02/1400
چکيده
از رویدادهای مهم تاریخ صدر اسلام مسئلۀ حکمیت در جنگ صفین بود، که پس از بر سر نیزه کردن قرآن توسط سپاه معاویه، سپاه اميرمؤمنان علی علیه السلام تسلیم شده و حکمیت را بر آن حضرت تحمیل کردند. در اینکه محور مذاکرات حکمین چه بود؟ تاریخ‌نویسان جواب قاطعی نداده‌اند. در این بین روایتی در کتاب‌های روایی و تاریخی آمده که مؤید «تعیین خلیفه» در حکمیت است؛ ولی اميرمؤمنان علي علیه السلام نتیجه حکمیت را نپذیرفتند. این مقاله با هدف بررسی ادلۀ روایی و تاریخی با روش توصیفی ـ تحلیلی و ابزار تحقیق کتابخانه‌ای نتیجه می‌گیرد که روایت از جهت سند به دلیل مرسله بودن، و از جهت متن به دلیل اضطراب، ضعیف است و ادلۀ تاریخی نیز به جهت انحصار در چند منبع و تعارض با متن صلح‌نامه حکمیت که سخنی از تعیین خلیفه به میان نیامده، از اعتبار ساقط است. بنابراین محور مذاکرات حکمین منحصر در مسائل اختلافی بین اميرمؤمنان علي علیه السلام و معاویه، بجز تعیین خلافت می‌شود.
كليدواژه‌ها: حکمیت، صفین، خوارج، اميرمؤمنان علي علیه السلام، معاویه، ابوموسی و عمروعاص.
 

سال انتشار: 
1400
شماره مجله: 
274
شماره صفحه: 
35
صفحه شروع مقاله: 
35
صفحه پایان مقاله: 
42
محتوای تغذیه