اسماعيل چراغي كوتياني

strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in D:\WebSites\nashriyat.ir\modules\views\modules\node\views_handler_filter_node_status.inc on line 14.

زندگي و انديشه بورديو

زندگي و انديشه بورديو

اسماعيل چراغي كوتياني

سال انتشار: 
14
شماره مجله: 
91
شماره صفحه: 
92

رويكرد اسلام به چهار كاركرد مهم خانواده

رويكرد اسلام به چهار كاركرد مهم خانواده

اسماعيل چراغى كوتيانى1

چكيده

نهاد خانواده و كاركردهاى آن از ديرباز از سوى اديان، مكاتب و فرهنگ‌هاى مختلف، مورد توجه قرار گرفته است. اين نهاد تأثيرگذار در اسلام نيز از جايگاه والايى برخوردار بوده و به آن توجه ويژه‌اى شده است. هدف اين نوشتار، كه رويكرد اسلام به خانواده و چهار كاركرد مهم آن را مورد بررسى قرار مى‌دهد، دست‌يابى به نگرش اسلام به خانواده و كاركردهاى آن است. از اين‌رو، اين مقاله با رويكرد نظرى و تحليلى، نگاهى گذرا به جايگاه نهاد خانواده در اسلام دارد و پس از آن، ضمن برشمردن كاركردهاى مهم خانواده، به تبيين رويكرد اسلام در اين خصوص پرداخته است. نويسنده با روش اسنادى و با مراجعه به متون اصلى آموزه‌هاى اسلام، مسئله را تبيين نموده است.

كليدواژه‌ها : خانواده، اسلام، كاركرد، جامعه‌پذيرى، تنظيم روابط جنسى، عاطفه و همراهى، حمايت و مراقبت.

سال انتشار: 
18
شماره مجله: 
139
شماره صفحه: 
35

فمينيسم و كاركردهاي خانواده

فمينيسم و كاركردهاي خانواده

اسماعيل چراغي كوتياني1

چكيده

خانواده را مي‏توان يكي از مهم‏ترين حوزه‏هاي حيات اجتماعي دانست كه در زندگي انسان‏ها، بخصوص زنان، تأثير زيادي دارد. از اين‏رو، انديشمندان با وجود تفاوت فرهنگ‏ها، نهاد خانواده را مورد توجه و نظريه‏پردازي قرار داده‏اند. جريان فمينيسم نيز، كه با داعيه دفاع از حقوق زنان وارد عرصه‏هاي مختلف علمي شده است، حوزه خانواده و كاركردهاي آن را نيز با همين ديد مورد نقد و بررسي قرار داده است. اين مقاله از ديدگاه جامعه‏شناسي پنج كاركرد مهم براي خانواده از منظر فمينيسم برشمرده است. رويكرد و روش اسنادي و نظري به مسئله و نيز تبيين منظر فمينيسم‏ها به خانواده از جمله اهداف نويسنده در اين مقاله مي‏باشد.

كليدواژه‏ ها: خانواده، فمينيسم، كاركرد، مراقبت، جامعه‏ پذيري.

سال انتشار: 
17
شماره مجله: 
131
شماره صفحه: 
87

فمينيسم و نوع نگاه به خانواده

فمينيسم
و نوع نگاه به خانواده

اسماعيل چراغي كوتياني

(دانش آموخته حوزه علميه و كارشناس ارشد جامعه شناسي)

چكيده

فمينيسم در آغاز، به صورت يك اعتراض محدود مطرح گرديد، اما در ادامه، به يك اعتراض و در نهايت، به يك جنبش در حوزه زنان مبدّل شد. اين جريان خود فاقد يك دستگاه فكري مستقل بود. از اين رو، براي استمرار خود، به دامن انديشه هاي نوين ديگر درآويخت و به مدد آن انديشه ها يك رويكرد جنسيتي براي تغيير وضعيت زنان به وجود آورد.

هدف محوري فمينيسم دفاع از حقوق زنان در دو عرصه عمومي (اجتماع) و خصوصي (خانواده) بود. از نگاه آنها، خانواده يكي از حوزه هايي است كه موجب استمرار ستم بر زنان مي شود. از اين رو، محو كلي نهاد «خانواده» و يا تعديل آن و بهبود وضعيت زنان را در آن دنبال مي كنند.

اين نوشتار، نگاهي دارد به جايگاه خانواده در نگرش فمينيستي، و با تبيين اصول و مباني آن، بن مايه انديشه فمينيستي را در رويكرد به خانواده، آشكار مي سازد. اومانيسم، سكولاريسم، اصالت فرد، اصالت تجربه، نسبيّت گرايي، ليبراليسم، برابري و عمل گرايي، و بي توجهي به نهاد خانواده، از جمله اصول فمينيسم به شمار مي روند.

كليدواژه ها: فمينيسم، سكولاريسم، اومانيسم، تجربه گرايي، نسبيت گرايي، فردگرايي، ليبراليسم، عمل گرايي.

سال انتشار: 
16
شماره مجله: 
116
شماره صفحه: 
49

علماي عصر مشروطه و سلطنت قاجار

علماي عصر مشروطه و سلطنت قاجار

تعاملها و تقابلها

اسماعيل چراغي كوتياني

(دانش آموخته حوزه علميه، كارشناس ارشد جامعه شناسي)

چكيده

اين مقاله به بررسي رابطه علماي عصر مشروطه با حكومتهاي آن عصر ميپردازد. سؤال اساسي اين مقال اين است كه آيا علماي عصر مشروطه، صرفاً برخورد بدبينانه و منفي با سلطنت داشتند، يا در بعضي موارد با اين حكومتها همكاري كردهاند و در هر صورت، توجيه آنان براي رفتار خود چه بوده است؟

اين بحث در سه محور مطرح شده است:

الف. بيان ديدگاههاي برخي فقيهان شيعه پيرامون رابطه با سلاطين;

ب. علماي عصر مشروطه بسته به نوع برخوردشان با سلاطين و حكام، به سه گروه طيفبندي ميشوند:

1. علمايي كه هيچگونه رابطهاي با سلاطين و حكام نداشتند و يا ارتباط آنها بسيار محدود بوده است.

2. علمايي كه ـ با كمي تسامح ـ ميتوان گفت با سلاطين و حكّام قاجار، رابطهاي نزديك داشتند.

3. علمايي كه روابط آنان با حكّام، با فراز و نشيبهاي بسيار همراه بوده است.

ج. بررسي علل اختلاف موضع علماي عصر مشروطه در قبال سلطنت. در اين زمينه، چند عامل را ميتوان در ارتباط با اين تعدد روش بيان كرد:

1. اختلاف در بينش سياسي ـ اجتماعي;

2. اختلاف در انديشه سياسي;

3. ويژگيهاي شخصيتي.

كليدواژهها: عصر مشروطه، سلطنت قاجار، بينش سياسي، انديشه سياسي، رجالشناسي، نفوذ استعمار.

سال انتشار: 
16
شماره مجله: 
114
شماره صفحه: 
105

علم و تمدّن جديد از نگاه منوّرالفكران (ملكم خان، آخوندزاده و طالبوف)

علم و تمدّن جديد از نگاه منوّرالفكران
(ملكم خان، آخوندزاده و طالبوف)

اسماعيل چراغى كوتيانى

چكيده

موج روشنگرى در اروپا، كه شاخصه مهم آن علم باورى و اثباتى انديشى بود، در عصر قاجار به ايران رسيد و پديده اى به نام «منوّرالفكرى» را به وجود آورد. منوّرالفكران كه در جهت گيرى هاى فكرى خود نگاه به غرب داشتند، شعار ترقى و پيشرفت را سر مى دادند و اين مفهوم را در پيروى كامل از تمدّن و فرهنگ غربى مى دانستند.

در نگاه ملكم خان، غرب نماد ترقى و پيشرفت، و ايران نمود عدم پيشرفت بود. وى نپرداختن به علوم جديد و در مقابل، پرداختن به علوم نقلى را مانع ترقى ايران معرفى مى كرد. از نگاه او، بنيان ترقى بر علم كسبى است. به اعتقاد وى، براى دست يابى به علم بايد مدارس جديد را بنا نمود. او به تمدّن غرب اعتقاد داشت و در اين اعتقاد خود تا جايى پيش رفت كه تنها راه ترقى و نجات همه ملت ها را تبعيت بى چون و چرا از فرهنگ و تمدّن غرب مى دانست. وى بر اين عقيده بود كه رابطه دين و علم رابطه اى تقابلى است.

آخوندزاده طرفدار فلسفه تحصلى (= پوزتيويسم) و مظهر بارز علم زدگى مفرط است. وى علم تجربى را مقدم بر هر معرفتى مى داند و شرافت آن را حتى از آموزه هاى وحيانى نيز برتر مى بيند. او عقل را تنها حجت در امور مى داند.از ديد او تهذيب نفس و حسن رفتار و كردار، مستلزم گسترش علم است. وى هواخواه جدى تمدّن غرب است. به اعتقاد او، هر ملتى براى اينكه در مسير پيشرفت و تمدّن قرار بگيرد چاره اى جز تقليد از غرب ندارد. وى دين را متعلق به دوره هاى پيشين زندگى انسان و علم را متعلق به امروز بشر مى داند.

طالبوف، از ترويج كنندگان علوم طبيعى و افكار سياسى و اجتماعى جديد است. بنيان فكرى او بر عقل بنا نهاده شده است. به اعتقاد وى، دست يابى به معرفت متافيزيكى خارج از خرد بشر مى باشد، اما تجربه مى تواند قوانين طبيعت را كشف كند. او براى علم ارزش والايى قايل است و كمال نفس آدمى و نيكبختى جامعه انسانى را در ترقى و نشر علم مى پندارد. وى تمدّن جديد غرب را جهانشمول دانسته و خواهان اخذ دانش و فن و اصول و بنيادهاى اجتماعى و سياسى جديد است. از نگاه وى، دين و علم با هم تعارض ندارند، اما بايد دين را به گونه اى تفسير كرد كه عقل و علم آن را بپذيرند.

سال انتشار: 
15
شماره مجله: 
109
شماره صفحه: 
94
محتوای تغذیه