مهدي ابوطالبي

strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in D:\WebSites\nashriyat.ir\modules\views\modules\node\views_handler_filter_node_status.inc on line 14.

نگاه قرآني به «شايعه» و «شبهه»، دو روش نفوذ فرهنگي دشمن از طريق رسانه

قيمت مقاله الكترونيكي: 
3000تومان

سال بيست و هفتم ـ شماره 247 (ويژة علوم قرآني)

سال انتشار: 
27
شماره مجله: 
247
شماره صفحه: 
69

نقش عناصر و نمادهاى مذهبى شيعه در نهضت ملى ‏شدن صنعت نفت

معرفت سال بيست و يكم ـ شماره 172 ـ فروردين 1391، 69ـ88

نقش عناصر و نمادهاى مذهبى شيعه در نهضت ملى‏شدن صنعت نفت

مهدى ابوطالبى*

چكيده

اين مقاله، با توجه به اهميت نهضت ملى شدن صنعت نفت در ايران و پررنگ شدن نقش ملى‏گراها در اين نهضت در عمده آثار منتشرشده در حوزه تاريخ معاصر، درصدد تبيين نقش عناصر و گروه‏هاى مذهبى در اين نهضت عظيم ضداستعمارى است. بر اين اساس، با مراجعه به منابع مكتوب، به بررسى نقش عناصر و نمادهاى مذهبى شيعه در اين نهضت پرداخته شده است. بررسى منابع مذكور نشان مى‏دهد كه عنصر ولايت با دو جلوه «ولايت فقها در عصر غيبت» و «تولى و تبرى» و نمادهاى مذهبى مثل مناسبت‏ها و مراسم‏هاى مذهبى، جهاد و شهادت‏طلبى، اماكن مذهبى، استناد به آيات و روايات در بيانيه‏ها و تجمعات و شعارهاى مذهبى نقش بسيار مؤثرى در اين نهضت داشته است.

كليدواژه‏ها: نهضت ملى‏شدن نفت، آيت‏اللّه كاشانى، فقهاى شيعه، مذهب شيعه، ولايت، نمادهاى مذهبى.

سال انتشار: 
21
شماره مجله: 
172
شماره صفحه: 
69

نقش فرهنگ سياسي شيعه در انقلاب اسلامي

نقش فرهنگ سياسي شيعه در انقلاب اسلامي

مهدي ابوطالبي

مقدّمه

انقلاب اسلامي ايران مهم ترين جنبش اسلامي معاصر است كه نماد و مظهر اسلام گرايي در عصر حاضر به شمار مي آيد. اين انقلاب حركتي بود كه به جهت ويژگي‌هاي خاص و منحصر به فرد خود، شگفتي همه انديشمندان غربي و شرقي را برانگيخت و به تعبيري، وجدان‌هاي غربي را در دو بعد دولتي و مردمي تكان داد1 و به صورت معمايي براي تحليلگران سياسي و اجتماعي جلوه گر شد. آنچه اين معما را پيچيده تر كرد، شخصيت امام خميني(قدس سره)بود كه نقش اساسي در پيروزي انقلاب و تشكيل حكومت ايفا كرد2 و اساساً پايه ريزي جمهوري اسلامي، حاصل تلاش شخصيتي چون امام خميني(قدس سره)بوده است.3

سال انتشار: 
14
شماره مجله: 
98
شماره صفحه: 
10

اهداف و اصول حاكم بر حكومت اسلامي

اهداف و اصول حاكم بر حكومت اسلامي

از منظر حاج‌آقا نوراللّه اصفهاني و امام خميني قدس‌سره

مهدي ابوطالبي
(دانش‌آموخته حوزه علميه و دانشجوي دكتري علوم سياسي)

چكيده

يكي از نكات بسيار مهمي كه مورد توجه تحليلگران بحث انقلاب اسلامي قرار گرفته، بحث رهبري امام خميني قدس‌سره مي‌باشد. بسياري از اين تحليلگران به دليل وجود مشكلات مبنايي و معرفتي نسبت به مباني اين حركت و فهم ناقص از آن، با ادعاي مبهم بودن و آرماني بودن طرح حكومت اسلامي كه به عنوان غايت انقلاب مطرح مي‌شد، آن را يك حركت پوپوليستي دانسته‌اند. نويسنده در اين مقاله با بررسي تطبيقي اهداف حكومت اسلامي و اصول حاكم بر آن از منظر امام خميني قدس‌سره و مرحوم حاج‌آقا نوراللّه اصفهاني كه داراي اثر مكتوب و سابقه اقدامات عملي فراواني در اين زمينه است، نشان داده كه طرح حكومت اسلامي نه تنها بحث جديد و مبهمي نيست، بلكه امري است كه داراي سابقه نظري و در موارد بسياري داراي سابقه عملي نيز بوده است؛ از اين‌رو، با ادعاهاي مزبور نمي‌توان شعور موجود در اين حركت و پشتوانه فكري و اعتقادي چند صدساله آن را ناديده گرفت.

كليدواژه‌ها: حركت پوپوليستي، رهبري، حكومت اسلامي، اصول حاكم بر حكومت اسلامي، اهداف حكومت اسلامي.

سال انتشار: 
17
شماره مجله: 
124
شماره صفحه: 
37

مفهوم حسبه از نظر علماى شيعه و اهل‌سنّت

مفهوم حسبه
از نظر علماى شيعه و اهل‌سنّت

مهدى ابوطالبى

مقدّمه

«حسبه» از مفاهيمى است كه دانشمندان مسلمان در رابطه با آن بحث‌هاى مفصلى انجام داده‌اند. علماى اهل‌سنّت به اين بحث به طور خاص پرداخته‌اند. براى مثال، افرادى همچون ماوردى در الاحكام السلطانيه، غزّالى در احياء علوم‌الدين، ابن‌تيميه در الحسبه، ابن‌قيّم الجوزيه در الطرق الحكميه، شيزرى در نهاية‌الرتبه فى طلب‌الحسبه، ابن‌الاخوه در معالم القربة فى احكام‌الحسبه و ابوعبداللّه سقطى در آداب‌الحسبه در اين‌باره بحث كرده‌اند. اما علماى شيعه اغلب ذيل بحث «امر به معروف و نهى از منكر» اين بحث را آورده‌اند.

با توجه به تلقّى‌هاى گوناگونى كه از مفهوم حسبه وجود دارد، لازم است اين مفهوم به دقت مورد بررسى قرار گيرد تا مشخص شود كه آيا حسبه امرى حكومتى است يا وظيفه همگانى و تك‌تك افراد جامعه؟ آيا اين دو قابل جمعند يا خير؟ آيا حسبه همان امر به معروف و نهى از منكر است يا مطلق حكم كردن بر مردم، مشروط به اينكه متوقف بر اقامه دعوا نباشد؟ و سرانجام اينكه: آيا حكومت نيز مى‌تواند يكى از مصاديق حسبه باشد تا طبق نظر علمايى كه صرفاً ولايت فقيه در امور حسبيه را قبول دارند نيز دايره ولايت فقيه را گسترش دهيم؟ از اين‌رو، ضرورى است كه مفهوم حسبه و محتسب و شرايط آن به دقت مورد بررسى قرار گيرد.

سال انتشار: 
15
شماره مجله: 
105
شماره صفحه: 
23
محتوای تغذیه