انجيلِ قرآن
علي اسدي
(دانشآموخته حوزه علميه و كارشناس ارشد الهيات و معارف اسلامي)
چكيده
اناجيل چهارگانه به عنوان معروفترين بخش عهد جديد، در آغاز آن جاي گرفتهاند. به رغم پژوهشهاي وسيع انجام گرفته درباره تاريخ نگارش، هويّت نويسندگان و درستي و پيوستگي سند آنها، وحدت نظر قاطعي در اينباره وجود ندارد. البته، در كنار چالشها و ترديدهاي جدّي و بر اساس برخي قراين و شواهد، حدس و گمانهاي نيرومندي نيز مطرح است.
واژه «انجيل»، دوازده بار در قرآن به شكل مفرد ياد شده است. تصريح بر وحياني بودن آن و به عنوان مجموعه آيات نازل شده بر حضرت عيسي عليهالسلام، گواهي آن بر حقّانيت تورات، تصديق آن از سوي قرآن، بشارت انجيل درباره بعثت پيامبر اكرم صلياللهعليهوآله و فراگير شدن دعوت او، و تحريف، كتمان و حذف بخشي از آموزههاي آن از مواردي است كه در قرآن ذكر شده است.
نزول مجموعهاي از آيات وحياني به نام انجيل ـ و نه كتاب به معناي شناخته شده آن ـ مورد تأييد و تأكيد قرآن است؛ ولي درباره نگارش آن در زمان حيات مسيح عليهالسلام به دست و يا املاي وي، نفيا و اثباتا گزارشي ندارد. به رغم وجود انجيلهاي فراوان، از جمله اناجيل چهارگانه رسمي در عصر نزول قرآن و پيش از آن، قرآن با كاربرد صيغه مفرد در همه آيات مربوط به آن، بر يكي بودن انجيل نازل شده بر مسيح عليهالسلام اصرار دارد. نتيجه آنكه وحياني بودن اناجيل موجود از نظر قرآن، به شدت دچار چالش است. البته گفتني است كه تأييد اجمالي اناجيل عصر نزول و بخشي از آموزههاي تحريف ناشده آنها از برخي آيات قرآن برميآيد.
كليدواژهها: انجيل، تورات، عهد جديد، انجيل مسيح، آموزههاي انجيل، الوهيت.