Abstract:
سخن گفتن، از نعمتهاى بزرگ الهى است که نقش تعیینکننده در ساختار شخصیتى انسان دارد. قرآن کریم علاوه بر تأکید بر اهمیت سخن، به گفتن «سخن نیکو» تأکید نموده است. این مقاله با رویکرد تحلیلى و نظرى درصدد تبیین دیدگاه قرآن درباره سخن نیکو با بررسى اقوال مفسّران و تکیه بر آراء دانشمندان لغتشناس است و نیمنگاهى نیز به برخى روایات در این زمینه دارد. درباره «سخن نیکو» چند تعبیر در قرآن به چشم مىخورد: قول معروف، قول حَسَن، قول احسن، قول سدید، قول کریم.
قول معروف، سخن حقى است که مردم طبق فطرت پاک خود آن را مىشناسند. قول حسن همان گفتار نیکو است و قول احسن، سخنى است که در آن دعوت به سوى حق توأم با عمل صالح و از سرِ تسلیم در برابر خداوند باشد.
قول سدید، گفتار محکم، استوار و خللناپذیر است. قول کریم، سخنى نفیس و ارزشمند و به دور از لئامت و پستى است. از منظر قرآن، اصلاح اعمال و بخشایش گناهان از آثار قول سدید (محکم و خللناپذیر) است و قول احسن، زمینه اختلاف و فتنه شیطان را از بین مىبرد. در روایات نیز آثار فراوانى براى سخن نیکو شمرده شده است که از جمله آنها مىتوان به بسیارىِ دوستان و فراوانى روزى، فزونى عمر و محبوب شدن نزد خانواده خویشان نام برد. سخن نیکو معیارها و آدابى نیز دارد، از جمله اینکه برخاسته از علم و بههنگام و بهاندازه باشد.