معرفت، سال بیست و چهارم، شماره چهارم، پیاپی 211، تیر 1394، صفحات 59-

    شعائر دینى در اسلام مفهوم‏شنا سى، ویژگى‏ها و کارکردها

    نوع مقاله: 
    ترویجی
    نویسندگان:
    حسین اربابی / *دانشجوی دکتری - فلسفه و کلام دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم / hossein.arbabi@yahoo.com
    چکیده: 
    همان گونه که خداوند متعال متدینان را به تشدید عزم و قوت اعتقاد تشویق مى کند، آنها را به رفتار و عمل متناسب با آن نیز ترغیب مى نماید تا حاکى از اعتقادات و تقویت کننده آنها باشد. این اعمال گاه صرفا انفرادى بوده و فقط نشان دهنده رابطه فردى انسان با خداست و گاه علاوه بر این، داراى نمود و ظهور اجتماعى بوده و برانگیزاننده عواطف و احساسات جمعى متدینان است. این دسته از اعمال، که «شعائر دینى» نامیده مى شوند، بخش قابل توجهى از دین اسلام را به خود اختصاص مى دهند و نقش فراوانى در حوزه فردى و اجتماعى مسلمانان ایفا مى کنند.      این پژوهش با رویکرد نظرى ـ تحلیلى، «شعائر اسلامى»، ویژگى ها و کارکردهاى آن را بررسى کرده و نشان مى دهد مقصود از آنها عبارت است از: نشانه هاى ظاهر و آشکارى که اراده الهى به انجام آنها تعلق گرفته است تا مؤمنان خدا را به یاد آورند و معرف هویت دینى متدینان و نشان وابستگى ایشان نسبت به دستورات دینى باشد. در مجموع، شش ویژگى را از این تعریف مى توان استنباط نمود که عبارتند از: حکایتگرى، اعلان، وضع، مشارکت، انتساب، و تمایز.  
    Article data in English (انگلیسی)
    متن کامل مقاله: 

    سال بیست و چهارم ـ شماره 211 (ویژه دین شناسى)

    حسین اربابى / دانشجوى کارشناسى ارشد دین شناسى مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خمینى قدس سره.                                    hossein.arbabi@yahoo.com

    دریافت: 20/10/93               پذیرش: 21/2/94

    چکیده

    همان گونه که خداوند متعال متدینان را به تشدید عزم و قوت اعتقاد تشویق مى کند، آنها را به رفتار و عمل متناسب با آن نیز ترغیب مى نماید تا حاکى از اعتقادات و تقویت کننده آنها باشد. این اعمال گاه صرفا انفرادى بوده و فقط نشان دهنده رابطه فردى انسان با خداست و گاه علاوه بر این، داراى نمود و ظهور اجتماعى بوده و برانگیزاننده عواطف و احساسات جمعى متدینان است. این دسته از اعمال، که «شعائر دینى» نامیده مى شوند، بخش قابل توجهى از دین اسلام را به خود اختصاص مى دهند و نقش فراوانى در حوزه فردى و اجتماعى مسلمانان ایفا مى کنند.

         این پژوهش با رویکرد نظرى ـ تحلیلى، «شعائر اسلامى»، ویژگى ها و کارکردهاى آن را بررسى کرده و نشان مى دهد مقصود از آنها عبارت است از: نشانه هاى ظاهر و آشکارى که اراده الهى به انجام آنها تعلق گرفته است تا مؤمنان خدا را به یاد آورند و معرف هویت دینى متدینان و نشان وابستگى ایشان نسبت به دستورات دینى باشد. در مجموع، شش ویژگى را از این تعریف مى توان استنباط نمود که عبارتند از: حکایتگرى، اعلان، وضع، مشارکت، انتساب، و تمایز.

     

    کلیدواژه ها: مفهوم شناسى، ویژگى ها، شاخص ها، شعائر دینى، نمادهاى دینى، اسلام.


     

    شیوه ارجاع به این مقاله: RIS Mendeley BibTeX APA MLA HARVARD VANCOUVER

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    اربابی، حسین.(1394) شعائر دینى در اسلام مفهوم‏شنا سى، ویژگى‏ها و کارکردها. ماهنامه معرفت، 24(4)، 59-

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    حسین اربابی."شعائر دینى در اسلام مفهوم‏شنا سى، ویژگى‏ها و کارکردها". ماهنامه معرفت، 24، 4، 1394، 59-

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    اربابی، حسین.(1394) 'شعائر دینى در اسلام مفهوم‏شنا سى، ویژگى‏ها و کارکردها'، ماهنامه معرفت، 24(4), pp. 59-

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    اربابی، حسین. شعائر دینى در اسلام مفهوم‏شنا سى، ویژگى‏ها و کارکردها. معرفت، 24, 1394؛ 24(4): 59-