جهاد تبیین در تقابل با شورش تحریف
یکی از ده مفهوم کلیدی برای فهم فلسفة سیاسی غرب کلاسیک، مفهوم «لوگوس» (logos) به معنای شناخت و منطق است. اساساً مکتب سقراطیسم (سقراط، افلاطون و ارسطو)، شناختمحور است؛ چنانکه فضیلتمحور و غایتگرا هم هست. آنچه پیش از ظهور این مکتب موجب آشفتگی معیارهای علمی و معرفتی شده بود گزارههایی بود، ابژهمحور مانند «انسان، معیار همه چیز است»؛ که اين موضوع دستمایه سوفیستها برای ایجاد هرج و مرج شناختی و کاسبی کردن، با بهرهگیری از فنون مناظره و جنگ لفظی بود. معیار حق به محاق رفته بود و حق را باطل و باطل را حق ميپنداشتند. اساساً خیزش اولیه سابجکتویسم در آن زمان، توسط فلاسفه انسانگرا و معرفتشناسی مانند کانت در عصر مدرن و معاصر غرب هم بازفراوری شد. پس شاهدیم که از دنیای باستان تا كنون و در جهان معاصر، دستکاری شناخت و دستگاه معرفتی جامعه میتواند پیامدهای ناگوار فکری و حتی اجتماعی به دنبال داشته باشد.
در طول تاریخ، همواره وقایع و رویدادهایی ثبت شدهاند که در زمان وقوع، منطبق بر واقعیت خود هستند، اما با مرور زمان و با واسطهگری مورخان و گزارشنویسان، بسته به دقت و صداقت مورخ یا عدم آن، گزارش عینی یا خیالی و حتی انحرافی از تاریخ را ميتوان شاهد بود. قضایای صدر اسلام و زمان حضور نبی مکرم اسلام(ص) و داستان تلخ انحراف در تعیین جانشین آن حضرت، یکی از این رویدادهاست. بيشك چه گذشته را چراغ راه آینده قرار دهیم و يا درصدد تصویرسازی درست از آینده مطلوب خود باشیم، به هر حال عنصر شناخت اساسی است.
اینک که انقلاب اسلامی در گام دوم، به چله دوم قدم گذاشته، شاهدیم که رهبر حکیم و الهی، «حکم جهاد» صادر کردهاند؛ البته نه جهاد ابتدایی یا دفاعی، بلکه جهاد تبیینی. لازمة مجاهدت در این عرصه خطیر، هم شناخت لازم و کافی است و هم اراده و عزم جزم برای دفاع از حقیقت و اقدام برای افشاگری علیه تحریف آن. بازیگر اصلی عرصه شناخت، عقل است؛ عقل تدبیرگری که به اساس و پشتوانة امور و پیامدهای آن توجه دارد. روشنگری صاحبان عقول و معرفت است که جاهلان را نجات میدهد و جاعلان حقیقت قلابی را رسوا میسازد. تحریف در روایت از تاریخ، دارای مثالهای بسياري است: برخیها، جنایت، خیانت، فساد و اختناق پهلویها طی چند دهه در ایران را عدالت، خدمت و آزادیخواهی تعبیر میکنند و جای جلاد و مظلوم را عوض میکنند.
اکنون، نسل نوخاسته و جوانان برومند و حتی عموم مردم، در مواجهه سختی قرار دارند؛ ازیکسو، توجه به مادیات و عینیات زندگی روزمره میتواند موجب انحراف از توجه به ظرفیت انسان در سموّ و تعالی وی باشد و از سوی دیگر، جاذبههای دنیا و رنگارنگی فنون دشمن، موجب مظلومیت حقیقت در عین بروز و اقتدار آن است؛ حقیقتی که با طلوع نهضت بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و استقرار و استمرار آن تا ظهور صاحب اصلی آن؛ یعنی حضرت ولیعصر (عج) در عرصههای گوناگون علمی، شناختی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی جلوهگری کرده است. اینک، ندای پیامبرگونه مقام معظم رهبری (مدظله العالي) برای نهضت روشنگری و جهاد تبیین، براي فائق آمدن بر مکر و حیله دشمن انسانیت در جنگ شناختی و تلاش مذبوحانه دشمن برای دستکاری نظام محاسباتی جبهه حق است: «وَلَا يَحِيقُ الْمَكْرُ السَّيِّئُ إِلَّا بِأَهْلِه» (فاطر: 43).