سرمقاله
Article data in English (انگلیسی)
سرمقاله
«پاکدلانه رو به دین بیاور. این فطرت الهی است که مردمان را بر وفق آن آفریده. در آفرینش الهی تغییری راه ندارد. این دین استوار است، ولی بیشتر مردم نمیدانند.» (روم: 30)
1. پس از گذشت قرنها، هنوز قیام حضرت اباعبداللّه الحسین(ع) در خاطرهها زنده است و یاد و نام آن بزرگوار باعث حرکت به سوی باریتعالی و جنبش علیه کفر و ظلم.
2. یک حرکت فراگیر دینی در ایران، که سالها تحت نفوذ و استعمار فرهنگی و فکری دینستیزان بود، پیروز شد.
3. ابرقدرت شرق، یعنی اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی (سابق)، که اندیشه مادهگرایی و نفی ماورای طبیعت مبنای آن را تشکیل داده و مروّج این تفکّر در جهان بود، از بین رفت.
4. پس از قریب هفتاد سال دینستیزی و فطرتسوزی در جمهوریهای شوروی (سابق)، ندای انسانسازِ اذان از گلدستههای مساجد اعلام میکند که هنوز خداوند انسان را بر سرشت دین و عبودیت میآفریند.
علاوه بر دلایل عقلی و نقلی، از وقایع و تحوّلات تاریخی در گوشه و کنار جهان، نتیجه گرفته میشود که دین مسئلهای موقّت و مربوط به عدهای خاص یا منطقهای مشخص نیست و انسان همیشه و همه جا در تعامل و ارتباط با معنویت است، ولی مبارزه با دین و حذف معنویت گاه و بیگاه به طور موقّت بر حیات انسان سایه میافکند. ناکامی تلاشهای گسترده دینستیزان در قرون اخیر، دلیل دیگری بر این است که دین با جان آدمی آمیخته است.
گرایش برخی انسانها به دینهای باطل و معبودهای دروغین، نمودی از ارضای نادرست نیاز و عطش انسان به دین و معنویت است و اصلاح این انحراف، وظیفه پیامبران و اندیشمندان آگاه.
همراه با مطرح شدن دوباره دین، بحثها و پژوهشهای گوناگون درباره ابعاد دین رونق گرفتهاند و متخصصان و غیرمتخصصان از شرق و غرب، درباره مسائل مربوط به دینپژوهی بحث و اظهارنظر میکنند. همانگونه که در اصل دین، خطرِ دینهای باطل و دروغین وجود دارد، بحثهای دینپژوهی نیز میتوانند به مرکز القای شبهات، که به سست شدن اعتقادات میانجامند، تبدیل شوند.
بدین روی، دینپژوهان مسلمان، که به علوم اهلبیت: مجهّزند، وظیفه دارند با ژرفنگری و تیزبینی، تمام تلاش خود را در جهت تبیین و پاسخ صحیح و منطقی به شبهات به کار گیرند. اما این تلاشها هنگامی موفقترند که با به دست گرفتن ابتکار عمل، از موضع تدافعی خارج شوند و جنبش نرمافزاری و تولید علم در این شاخه معرفتی آغاز گردد. در این زمینه، از حوزههای علمیه پیش و بیش از مراکز علمی دیگر انتظار میرود، بخصوص که با وجود سرمایههای غنی و استعدادهای سرشار در حوزهها، این مهم چندان دور از دسترس نمینماید.
امید است هر یک از نیروهای حوزه علمیه در جایگاه خود، نقش خویش را در این جنبش عظیم به درستی بشناسد و به خوبی از عهده آن برآید.
والسلام.
دبیر گروه