معرفت، سال هجدهم، شماره دوازدهم، پیاپی 147، اسفند 1388، صفحات -

    سخن آغازین

    نوع مقاله: 
    ترویجی
    Article data in English (انگلیسی)
    متن کامل مقاله: 

    سخن آغازین

    فرایند زندگى هر فردى، همانند رودخانه‏اى است که از مبدأ تا مقصد، از کنار سرزمین‏هاى گوناگون مى‏گذرد وسرانجام به دریا مى‏پیوندد. اما رودخانه‏ها در زمان پیوستن به دریا هر یک ویژگى‏هایى خاص خود دارند: بعضى بسیار زلال و مصفّایند و بعضى دیگر گل‏آلود و تیره. همه این پیشامدها به عملکرد و تلاش افراد و استفاده مطلوب آنان از فرصت‏هاى زندگى بستگى دارد.

         یکى از عوامل مهم و اساسى در تعیین سرنوشت نهایى انسان، برخوردارى از خانواده خوب و تربیت شده است؛ زیرا خانواده، نهادى مقدس، سازمانى حرکت‏آفرین، ساحل آرامش و سکون، بستر تربیت و رشد، جایگاه پیشرفت مادى و معنوى و تجلى‏گاه شکوفایى و بالندگى است. به گونه‏اى که اگر ضرورى باشد تا انسان براى نیل به کمال و بهروزى از یک نردبان چند پله‏اى صعود کند و بالا برود، به طور حتم و یقین اولین پله این نردبان ترقى و رشد، تشکیل خانواده است. به دلیل تأثیر شگرف خانواده سالم در شکوفایى و رشد افراد، بیشتر اندیشمندان و بزرگان علوم انسانى و اجتماعى درباره خانواده، توصیه‏ها و دستوراتى بیان نموده‏اند.

         در نگاه تعالیم سازنده اسلام، خانواده کانونى مبارک و مورد رضایت حق تعالى تلقّى شده و مورد تمجید و مدح بارى‏تعالى قرار گرفته است. پیامبر گرامى صلى‏الله‏علیه‏و‏آله مى‏فرمایند: «در اسلام هیچ بنیانى پیش خداوند محبوب‏تر و ارزشمندتر از بنیان (تشکیل خانواده و بنیان) ازدواج نیست.»1 این‏همه تقدیر و تمجید از بنیان خانواده به دلیل آن است که خانواده نقطه شروع یک واحد اجتماعى ستوده است. در کانون خانواده جوانان برومندى تربیت مى‏شوند. معنویت ایجاد مى‏گردد و شادى و نشاط در ان موج مى‏زند. شادى و نشاطى که از عنصرهاى مفید و باارزش براى زندگى است. به گونه‏اى که در آموزه‏هاى روان‏شناختى و دینى مورد توجه ویژه قرار گرفته و به آن عنایت خاصى شده است. برخوردارى از چهره شاد و بشاش و امیدوارانه از ویژگى‏هاى مؤمنان شمرده شده است. در پرتو شادى و نشاط، زندگى دنیایى، طراوت و پویایى ویژه‏اى پیدا مى‏کند، روح امید و پیشرفت در انسان دمیده مى‏شود. وجود شادى و نشاط در تمام عرصه‏هاى زندگى و تعاملات لازم و ضرورى است. ولى این مهم در ارتباط همسران با یکدیگر و روابط خانوادگى اهمیتى مضاعف پیدا مى‏کند.

         خانواده همچنین بهترین و کامل‏ترین شرایط و موقعیت براى رشد و شکوفایى استعدادهاى بالقوه اعضاى خانواده و کارآمدترین بستر براى پیشرفت و موفقیت اعضاى خانواده مى‏باشد. زن و شوهر (همسران) به عنوان ارکان اصلى و اولیه تشکیل خانواده، نقش اساسى و تعیین‏کننده‏اى در پویایى، استحکام، امنیت، سازماندهى، آرامش روانى و رشد ابعاد مختلف شخصیتى اعضاى خانواده دارند.

         در نظام خانواده همانند دیگر نظام‏هاى انسانى و اجتماعى داراى یک سازمان است. در هر سازمان هر فردى براى خود جایگاه ویژه‏اى دارد که نشانه قدرت و تأثیر او بر دیگران است. در جوامع انسانى سازمانى که همه افراد در آن در یک رتبه باشند و نقش واحدى داشته باشند، دیده نمى‏شود. در نظام خانواده نیز هر فردى نقش ویژه‏اى دارد و از او توقعات و انتظارات خاصى وجود دارد. همچنین جایگاه و سلسله مراتب افراد در آن خانواده مشخص است. اگر چنانچه هرکسى نقش‏هاى مربوطه را به خوبى انجام دهد، آن خانواده، موفقت و بالندگى مضاعفى خواهد داشت.

    دبیر گروه روان‏شناسى


    • پى نوشت ها

      1ـ محمّدباقر مجلسى، بحارالانوار، ج 100، ص 222.

    شیوه ارجاع به این مقاله: RIS Mendeley BibTeX APA MLA HARVARD VANCOUVER

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    (نویسنده تعیین نشده).(1388) سخن آغازین. ماهنامه معرفت، 18(12)، -

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    (نویسنده تعیین نشده)."سخن آغازین". ماهنامه معرفت، 18، 12، 1388، -

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    (نویسنده تعیین نشده).(1388) 'سخن آغازین'، ماهنامه معرفت، 18(12), pp. -

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    (نویسنده تعیین نشده). سخن آغازین. معرفت، 18, 1388؛ 18(12): -