سخن آغازین
Article data in English (انگلیسی)
علوم سیاسى اسلامى
اگر علوم سیاسى به عنوان یکى از علوم انسانى، مبتنى بر مبانى ماتریالیستى و ارزشها و اصول مادى باشد، آنگاه نتیجهاش آن است که موضوع علم سیاست، «قدرت» قلمداد مىشود و هدف «حزب» هم دستیابى به قدرت تعریف مىشود. برآیند اندیشه مادىگرایانه که سود و زیان در آن محوریت دارد، منجر به این مىشود که در وجه سیاسى هم منافع یک کشور، یک ملت و در وجه سخیفتر آن منافع یک نژاد و قوم و قبیله مطرح شود. تاکنون آنچه در دنیاى علوم انسانى وجود داشته همین بوده است؛ چراکه غالبا ترجمهاى و وارداتى از محافل علمى غرب بوده است. اما اینک با اندیشههاى ناب نشأت گرفته از معارف وحیانى و الهى، باید طرحى نو در ساحت اندیشه سیاسى درانداخت، بخصوص با توجه به تعالیم و تجربه انبیاء و اوصیاى دین در عرصه نظریه و عمل سیاسى و به ویژه با توجه به میراث مکتوب علمى که حاوى ابتکارات نوینى از سوى فلاسفه سیاسى اسلامى همچون فارابى است.
از سوى دیگر، انقلاب اسلامى نیز فضاى وسیعى براى پرواز اندیشه بر فراز تنگنظرى تفکر مادىگراى غرب و شرق فراهم کرده و به عیان دیدیم که مىتوان به جاى وطنپرستى افراطى و محوریت قوم و قبیله و زبان و رنگ، ارزشهاى والاى الهى و انسانى را مبناى عمل قرار داد. جوشش احساسات و عواطف مردم در پاسخ به دعوت مقام معظم رهبرى براى کمک به سیلزدگان پاکستان تنها یک مشت از خروار است؛ جایى که عواطف انسانى و دینى بر نژادپرستى و ملیتگرایى غلبه کرد.
شکوفا شدن ظرفیت انسان که خداوند آن را در نهاد آحاد بشر تعبیه کرده به این است که با تلاش خود بتواند سعادت دنیا و آخرت را کسب نماید، در دنیا از «حیات طیبه» برخوردار باشد و در آخرت از زندگى سعادتمند و رستگارانه در بهشت قرب، متنعم باشد. سیاست از دیدگاه اسلامى، علمى است که سررشته امور دین و دنیاى مردم را در دست دارد و مردم جامعه را به سوى اهدافى که حکومت اسلامى تعیین نموده است، رهنمون مىسازد. از اینجا معناى اینکه «سیاست، عین دیانت است» معلوم مىگردد.
حال، از تدوین خطمشىها و سیاستگذارىهاى کلان جامعه گرفته تا تدوین متون درسى براى آموزش دانشپژوهان و طلاب علوم سیاسى باید از این مبنا سرچشمه بگیرند. امرى که تاکنون کمتر به آن پرداخته شده است. مراکز علمى و نظریهپردازى مانند مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خمینى قدسسره که «عقبه تئوریک نظام» هستند، باید ضمن بازنگرى در دروس و متون درسى، به تولید علم و نظریه بر اساس آموزههاى اسلامى در راستاى پیشبرد اهداف مقدس دین در تأمین زندگى دنیوى و اخروى و شکوفایى ظرفیت الهى انسان گام بردارند.
فتنه عمیق سال 1388، زنگ هشدار را براى فرماندهان جبهه اندیشه و فرهنگ به صدا درآورد که اگر در سنگر خود دچار رخوت و خواب شدهاند بیدار شوند؛ چراکه امیرالمؤمنین علیهالسلام مىفرمایند: «من نام لم ینم عنه.» وقت آن رسیده که به نداى مکرر رهبر فرزانه انقلاب مقام عظیمالشأن ولایت پاسخى شایسته داده شود و تلاش مضاعفى از خود نشان دهیم. دستاورد مبانى سکولاریستى و مادىگرایانه علوم انسانى، بخصوص علوم سیاسى براى همگان عیان ساخت که غیرت علمى و دینى باید به خرج داد و در تلاش براى تولید علم سیاسى و علوم انسانى مبتنى بر مبانى و رویکردهاى اسلامى، نباید فرصت را از دست داد.
دبیر گروه علوم سیاسى