سخن آغازین
Article data in English (انگلیسی)
جهاد اقتصادى؛ از نگاهى دیگر
همهساله در آغاز سال نو، نماد نیاز و جهتگیرى کلان کشور از سوى رهبر فرزانه، هشیار و بصیر انقلاب بیان مىشود. سال جارى نیز به «سال جهاد اقتصادى» نامگذارى گردید. این جهتگیرى کلى، کاملاً به صورت ماهرانه و مدبّرانه از سوى رهبر فرزانه انقلاب از حرکت «اصلاح الگوى مصرف» و «همت مضاعف و کار مضاعف» آغاز، و اینک به «جهاد اقتصادى» رسیده است؛ چراکه در «دهه پیشرفت و عدالت»، چارهاى جز تلاش جهادگونه در همه عرصهها، به ویژه در عرصه اقتصاد نیست.
در این زمنینه، توجه به نکاتى چند بایسته است:
1. واژه «جهاد» از واژگان و نمادهاى مقدس در اندیشه دینى است که به تلاشهاى مخلصانهاى اطلاق مىشود که با انگیزه الهى و با همه ظرفیت و توان و امکانات صورت گیرد و موجبات استقلال اقتصادى و استغناى کشور از بیگانگان گردد.
2. در اندیشه دینى، «جهاد اقتصادى» عامل مهم کسب استقلال و عزّت نظام و جامعه اسلامى است؛ زیرا مردم و جامعهاى که جهادگونه در همه عرصهها و به ویژه در عرصه اقتصاد، آن هم با انگیزه خدایى فعالیت مىکنند، چنین جامعه اى خودکفا و مستقل است و به بیگانگان وابسته نیست؛ زیرا حاصل دسترنج تولیدات خویش را خود مصرف مىکند.
3. در «جهاد اقتصادى» هم باید به جنبههاى اثباتى موضوع مثل پیشرفت علم و فناورى و تولیدات بیشتر و بیشتر، البته با کیفیت بالاتر، توجه کرد و هم به جنبههاى سلبى آن، نظیر پرهیز از اسراف، تبذیر و کاهش وابستگى به واردات و کنترل مصرف کالاهاى خارجى و... .
4. «جهاد اقتصادى» نیازمند بازشناسى همه ظرفیتها، امکانات و منابع، اعم از مادى و انسانى و بهرهورى حداکثرى از آنهاست.
5. «جهاد اقتصادى»، نیازمند عزم و جهاد ملى، بهرهگیرى از همه ظرفیتهاى نظام اسلامى و امکانات و نیز همسویى، انسجام و هماهنگى همه سازمانها و نهادهاى دولتى و خصوصى است. دست شستن از لجاجت، مچگیرىهاى بىحاصل، خدمت بامنّت، خودمحورى و خودبینى است. جهاد نیازمند از «خود»گذشتگى، تحمل، مدارا، گذشت، «ایثار» و به معناى واقعى کلمه، «جهاد» است. در واقع، جهاد اقتصادى، همچون جهاد نظامى، نیازمند آمادگى، از خودگذشتگى و داشتن فرمانده و رهبر واحد است که بدون اذن فرمانده، کوچکترین حرکت خودخواهانه موجب نابودى نیروهاى خودى است و بدون اذن او به قلب دشمن تاختن و به خیال خود تهور و بىباکى نشان دادن، خودکشى محض است.
6. در «جهاد اقتصادى» یکى از اصول مهم، اصل کارآفرینى است. نباید به بهرهگیرى از منابع موجود اکتفا کرد. باید «کار» را آفرید و «کار»هاى نوئى ایجاد و خلق کرد. در اقتصاد بسنده کردن به منابع موجود خدادادى و ثروتهاى ملى زیرزمینى، و بهرهگیرى از آنها، هرگز مصداق جهاد در راه خدا نیست. باید منابع جدید خلق و ابداع کرد و از آنها بهره حداکثرى برد.
7. در «جهاد اقتصادى» پرهیز از اسراف و تبذیر و رعایت اصل صرفهجویى در بهرهگیرى از امکانات و منابع یک اصل ملى و خدشهناپذیر است. باید در کنار تولید حداکثرى، مصرف را قاعدهمند و ضابطهمند کرد.
8. در «جهاد اقتصادى»، توجه به افزایش حداکثر ظرفیت تولید و افزایش بهرهورى از منابع موجود و پرهیز از مصرفزدگى و مصرفگرایى اصلى ضرورى و لازم است. باید با بهرهگیرى از همه سازوکارهاى موجود، از اتلاف منابع خدادادى و تولیدى جلوگیرى کرد. باید تولید کرد و تولید و تولید و تلاش کرد و تلاش و تلاش ... .
9. رمز و راز دیگر «جهاد اقتصادى»، خدمترسانى بىمنّت و تلاش بىوقفه براى نیل به آزادى و استقلال کشور و نظام اسلامى است. اصولاً در نظام ولایى و اسلامى، خدمترسانى یک وظیفه و تکلیف الهى است. انجام وظیفه، منّتبردار نیست.
10. جهت، مسیر و مقصد همه حرکتها و تلاشها در نظام اسلامى، باید خدامحورى و حاکمیت ارزشهاى دینى و الهى باشد
رمز و راز ماندگارى کارها، اصل انجام تکالیف الهى و وظایف دینى در سایه نظام ولایى و تلاش براى ظهور منجى عالم
بشریت است. در واقع، جهاد اقتصادى باید براى زمینهسازى ظهور منجى باشد. همه حرکتهاى فرهنگى، سیاسى،
اجتماعى و اقتصادى باید براى برپایى عدالت و حاکمت ارزشهاى دینى و در مسیر تحقق جامعه مهدوى و تحقق حیات طیبه دینى باشد.
به امید آن روز
دبیر گروه