سخن آغازین
Article data in English (انگلیسی)
1. ماه ربیعالاول، ماه تولد پیامبر گرامى صلىاللهعلیهوآله است. نقشى که آن حضرت در هدایت انسانها به سرمنزل مقصود داشته و دارد و خواهد داشت به گونهاى است که وى را در برترین جایگاه انسانیت قرار داده است و این افتخار براى اوست که در معراج به جایى رسید که فرشتگان مقرّب درگاه الهى حتى خیالش را هم نمىتوانند داشته باشند. اوست رهایىبخش انسان از دام جهل و نادانى و اوست که انسان را از ذلیلترین حالت به عالىترین مقام رساند. هفته وحدت که حکایت از یگانگى امت اسلامى در نکوداشت این رویداد بىبدیل عالم است بر همگان مبارک.
2. پیامبران واسطه رساندن پیام الهى به بشریتاند. انسان با تکیه بر عقل خود تنها در محدوده حواس خود مىتواند مصالح و مفاسد اعمال خویش را دریابد و بدینجهت نیازمند منبعى بالاتر و کاملتر براى درک درستى و خطایى اعمال خویش است تا در سایه این آگاهى بتواند بهترین راه را برگزیند و دنیا و آخرتى آباد براى خویش تدارک ببیند. در این شماره دو مقاله به این مهم اختصاص داده شده است که در اولین مقاله به امکان وحى پرداخته شده و در مقاله دوم به تفاوت وحى و تجربه دینى نظر شده است.
3. در هستىشناسى اوصاف الهى، یکى از مهمترین مباحث چگونگى اتصاف ذات بارىتعالى به اوصاف کمالى است. آیا میان ذات الهى و اوصاف کمالیه تغایر مصداقى وجود دارد؟ آیا اتصاف ذات به این اوصاف موجب خدشهدار شدن توحید احدى نمىگردد؟ براى حلّ این مشکل از چه ایده و از چه راهى باید بهره گرفت؟ مقاله «چگونگى اتّصاف ذات الهى به اوصاف کمالى» به این مهم توجه دارد.
4. بحث از قضا و قدر الهى و سرنوشت آدمى و رابطه آن با اختیار انسان همیشه معرکه آراء بوده است، و هیچگاه این موضوع از سکّه نمىافتد و از اهمیت آن کاسته نمىگردد. همچنین موضوع ارتداد و اختیار انسان در گزینش اعتقادات نیز از چنین حالتى برخوردار است. دو مقاله «قسمت و سرنوشت» و نیز «پژوهشى در ارتداد» با این دو موضوع مهم مرتبط گردیدهاند.
5. مقاله «عدالت امام از دیدگاه امام رضا علیهالسلام با تأکید بر عدالت اجتماعى» پس از ارائه مباحثى مقدّماتى راجع به عدالت، به موضوع عدالت اجتماعى از منظر امام رضا علیهالسلام پرداخته است. امام رضا علیهالسلام با توجه به دورانى که در آن قرار گرفته بودند و تلاش خلفاى عباسى در جهت کمرنگ کردن نور و هدایتگرى ائمّه اطهار علیهمالسلام آثار بسیار ارزشمندى از خود برجاى گذاشتهاند که توجه موضوعى به این آثار از یکسو ابعاد وجودى آن حضرت را مشخص مىنماید و از سوى دیگر، راهکارهایى بسیار ارزشمند در جهت حل مشکلات جامعه بشرى به ارمغان خواهد آورد.
6. بتپرستى حاکم در جزیرهالعرب پیش از اسلام موضوعى بس جذاب و داراى اهمیتى بالاست. پیامبر اکرم صلىاللهعلیهوآله با همتى الهى در راه اصلاح این خطاى بزرگ برآمد و از انسانهاى پست کسانى را تربیت نمود که ضمن یکتاپرستى، در راه کمال و رسیدن به قرب الهى از هیچ کوششى فروگذار نمىنمودند. مقاله «جستارى کوتاه در بتپرستىِ جزیرهالعرب پیش از اسلام» به این موضوع توجه نموده است.
7. ابنمیمون یکى از مهمترین الهىدانان یهودى در قرون وسطى محسوب مىگردد. دیدگاه ایشان راجع به خدا و مقایسه نظر وى با دیدگاه سیداحمد علوى کارى درخور توجه است که در مقاله «خدا از منظر ابنمیمون و سیداحمد علوى» به انجام رسیده است.
8. مسیحیت که خود را در آغاز به عنوان ادامهدهنده راه یهود محسوب مىداشت و شریعت یهود را مبناى خود مىدانست، بعد از مطرح شدن پولس به عنوان پایهگذار بسیارى از اندیشههاى مسیحى، راهى دیگرگونه را ادامه داد. مقاله «شریعت در مسیحیت» به این موضوع توجه خاص نموده است.
9. موضوع معناى زندگى به هدفمندى زندگى آدمى پرداخته است. آیا انسان موجودى است رها و بىهدف در عالم هستى؟ مقاله «تحلیل و بررسى ابعاد گوناگون معناى زندگى» موضوع را به بررسى نشسته است.
دبیر گروه