سخن آغازین
Article data in English (انگلیسی)
سخن آغازین
سالی که در انتهای آن قرار داریم سال «نوآوری و شکوفایی» است. در این عرصه مقالات و کتابهایی نگارش گردید و همایشهای متعددی نیز برگزار شد. حاصل سخن این است که آیا این اندیشه و فکر یعنی ضرورت شکوفایی و نوآوری، فصل و اهمیتش تمام شده یا اینکه میبایستی در تمام سالها و دورهها و در تمام عرصههای زندگی، ادامه داشته باشد. پاسخ این است که این فکر و ایده مقطعی نیست و میباید فراگیر بوده و تمام گسترههای زندگی را پوشش دهد.
در دنیای پیچیده کنونی، که شاهد رقابتهای بسیار فشرده جوامع گوناگون برای دستیابی به جدیدترین فناوری، منابع قدرت و کارآمدترین روشها هستیم، افراد خلّاق، تیزهوش، تربیتشده و صاحب اندیشه نو، به مثابه گرانبهاترین سرمایهها، از جایگاه بسیار والا و ارزشمندی برخوردارند. امروز جامعه اسلامی و دینی ما به دلیل تأثیرگذاری قابل توجه در عرصههای گوناگون جهانی، بیش از هر زمان دیگری به افراد هوشمند، خلّاق و بالنده نیاز دارد. به همین دلیل، در شرایط کنونی مسئله خلّاقیت، تربیت و پرورش استعدادهای درخشان و توانا از مهمترین مسائل در قلمرو روانشناسی است.
از آنجایی که بخش قابل توجهی از رفتارهای فردی و خانوادگی تحت تأثیر ارزشها، هنجارها، تعاملات صحیح خانواده و شیوه تربیتی آنان قرار دارد، نقش خانواده، به ویژه والدین و نقشهای آموزشی و تربیتی آنان، از اهمیتی مضاعف برخوردار است. خانواده، به ویژه همسران بایستی تمام تلاش خود را به عنوان اولین مربی و آموزگار، در راستای فراهم آوردن بسترهای لازم برای پرورش فکر خلّاق و نواندیش به کار بندند. جامعه و خانوادهای که اندیشه نو و سالم و پویا را پذیرفته و حمایت میکند، خود بهترین مروج اندیشههای خلّاق است؛ زیرا خلّاقیت و نوآوری اصالتا ماهیتی ذهنی دارد و بر فکر، ایده و نظر استوار است. به همین دلیل، گرایش به اندیشهورزی و نوآوری، نمادی از اهمیت و رغبتی است که جامعه و خانواده به اصل تفکر به طور عام و به تفکر خلّاق و نو به طور خاص نشان میدهد.
هر جامعه زنده به حرکتی پیشرونده نیاز دارد تا بتواند خود را با مقتضیات روز و نیازهای جامعه و آرمانهای بلند خود، هماهنگ و سازماندهی کند. جامعه و خانوادهای پیشرو خواهد بود که زمینههای بسط فرایند ایجاد و کاربردی کردن و فرهنگی نمودن نوآوری و خلّاقیت را فراهم آورد و با آغوش باز از آن استقبال نماید. در صورتی که باور و پیشرفت و ترقی همهجانبه (مادی و معنوی) در جامعه و زیرمجموعههای آن عمومیت پیدا کند و پذیرفته شود، میتوان از وضعیت موجود فراتر رفت و به دستاوردهای مهمتر در زندگی، کار، تحصیل، شغل و عرصههای اجتماعی، ترقی معنوی و تربیت و نظایر آن نایل شد. از اینرو، شایسته است که رهنمودهای راهگشای مقام معظّم رهبری (مدظله العالی) را در عرصههای نوآوری و شکوفایی نصبالعین قرار داده، برای تحقق منویات آن رهبر فرزانه بکوشیم.
در مقالات این شماره تلاش شده است تا به مباحثی که به گونهای با زیرساختهای نوآوری و خلّاقیت و اندیشهورزی میتواند مرتبط باشد پرداخته شود. در این زمینه با بهرهبرداری از آموزههای اسلامی، مباحث خانواده، عقل و خردورزی، آثار معنویت، آسیبهای تربیتی کودکان و مشکلات خانواده، مورد توجه و بررسی قرار گرفته است.
دبیر گروه روانشناسی