معرفت، سال بیست و ششم، شماره دوازدهم، پیاپی 243، اسفند 1396، صفحات 71-

    حسیات و ارزش معرفتی آن در نظر ابن‌سینا

    نوع مقاله: 
    ترویجی
    نویسندگان:
    علیرضا صانعی / *دکتری - فلسفه مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) / alirezasanei52@yahoo.com
    چکیده: 
    در میان منابع معرفت، ادراک حسی نقش ممتازی دارد؛ زیرا مایه و اساس بسیاری از ادراکات تصوری و تصدیقی است و ابن سینا همانند بسیاری از متفکران، در زمینه‌ی ادراک حسی نکات بسیاری را مطرح کرده است. ایشان در عین حال که حسیات را یقینی نمی داند، اما نقش ها و کارکردهای گوناگونی برای آن ذکر کرده است؛ از جمله: نقش حواس در تصورات و تصدیقات. سخنان وی در مسئله‌ی اصالت عقل یا حس در تصورات، گرچه در بادی امر، کمی مبهم به نظر می رسد، اما با کمی دقت در آثار وی، روشن می شود که ایشان مانند بیشتر فلاسفه مسلمان، جانب اصالت عقل را می گیرد. تحقیق حاضر از سنخ تحقیق های نظری و توسعه ای است و اطلاعات و مواد اولیه تحلیل به روش اسنادی گردآوری شده و با روش استدلال نه فن آماری، تجزیه و تحلیل عقلانی شده است.
    Article data in English (انگلیسی)
    متن کامل مقاله: 

    سال بیست و ششم ـ شماره 243 (ویژة فلسفه)

    علیرضا صانعی / کارشناسی ارشد فلسفه علم موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره                                     alirezasanei52@yahoo.com

    مهدی اکبری باغخیراتی / سطح سه حوزة علمیة قم                                                                                        mehdyakbari@yahoo.com

    دریافت: 23/2/96               پذیرش: 17/7/96

    چکیده

    در میان منابع معرفت، ادراک حسی نقش ممتازی دارد؛ زیرا مایه و اساس بسیاری از ادراکات تصوری و تصدیقی است و ابن سینا همانند بسیاری از متفکران، در زمینة ادراک حسی نکات بسیاری را مطرح کرده است. ایشان در عین حال که حسیات را یقینی نمی داند، اما نقش ها و کارکردهای گوناگونی برای آن ذکر کرده است؛ از جمله: نقش حواس در تصورات و تصدیقات. سخنان وی در مسئلة اصالت عقل یا حس در تصورات، گرچه در بادی امر، کمی مبهم به نظر می رسد، اما با کمی دقت در آثار وی، روشن می شود که ایشان مانند بیشتر فلاسفه مسلمان، جانب اصالت عقل را می گیرد.
    تحقیق حاضر از سنخ تحقیق های نظری و توسعه ای است و اطلاعات و مواد اولیه تحلیل به روش اسنادی گردآوری شده و با روش استدلال نه فن آماری، تجزیه و تحلیل عقلانی شده است.

    کلیدواژه ها: حس، ابن سینا، اصالت حس، اصالت عقل، معرفت شناسی.

     


     

    شیوه ارجاع به این مقاله: RIS Mendeley BibTeX APA MLA HARVARD VANCOUVER

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    صانعی، علیرضا.(1396) حسیات و ارزش معرفتی آن در نظر ابن‌سینا. فصلنامه معرفت، 26(12)، 71-

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    علیرضا صانعی."حسیات و ارزش معرفتی آن در نظر ابن‌سینا". فصلنامه معرفت، 26، 12، 1396، 71-

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    صانعی، علیرضا.(1396) 'حسیات و ارزش معرفتی آن در نظر ابن‌سینا'، فصلنامه معرفت، 26(12), pp. 71-

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    صانعی، علیرضا. حسیات و ارزش معرفتی آن در نظر ابن‌سینا. معرفت، 26, 1396؛ 26(12): 71-