معرفت، سال بیست و هفتم، شماره سوم، پیاپی 246، خرداد 1397، صفحات 15-26

    قرآن و روش‌های گرایشی در تربیت مناسکی

    نوع مقاله: 
    ترویجی
    نویسندگان:
    ✍️ وحید ارغوانی فلاح / کارشناس ارشد علوم تربیتی مؤسسة آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) / vaf5445@gmail.com
    سیدمحمدصادق موسوی نسب / استاديار مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) / mosavi@iki.ac.ir
    چکیده: 
    در تربیت مناسکی، که یکی از حوزه های تربیت دینی است، به مباحث گوناگونی می توان پرداخت که یکی از آنها «روش های تربیت مناسکی» است. روش ها به بیان نحوة اقدام و عمل می پردازند و دارای اقسام متعددی هستند. بدین روی، این تحقیق تنها درصدد معرفی روش های گرایشی در تربیت مناسکی است. بنابراین، هدف پژوهش حاضر به دست آوردن روش های معتبر تربیتی از منابع دینی است که این امر با مراجعه به آیات الاحکام میسر شده است. در این تحقیق، از روش «توصیفی ـ تحلیل محتوا» استفاده شده و برای جمع آوری داده ها، از روش کتابخانه ای و مراجعه به قرآن بهره گیری شده است و پس از گردآوری آیات عبادی و مناسکی و مراجعه به تفاسیر و منابع تربیتی متعدد، بیاناتی که دارای رهنمود تربیتی بوده گزینش شده و روش ها از آنها به دست آمده و در سه دستة زمینه ساز (شش روش)، ایجادی (شش روش) و اصلاحی (چهار روش) دسته بندی شده است.
    Article data in English (انگلیسی)
    Title: 
    Qur'an and Tendentious Methods in Ritual Education
    Abstract: 
    One of the various issues of the ritual education, which is one of the areas of religious education, is the methods of ritual education. These methods, which have several types, explain the manners of operation and action. This paper seeks to introduce the tendentious methods in ritual education to obtain the valid educational methods from the religious sources such as, Ayāt al-aḥkām (verses The holy Qur'an expresses great effects of prayer, which the most worshippers are deprived of it. of the rules). Using a descriptive-analytical method based on a desk research, this paper studies the verses of the holy Qur'an in this respect to collect the educational teachings as well as the methods, through the worshipping verses and rituals. We categorized these methods in three classes, which include provider (six methods), maker (six methods) and corrective (four methods).
    References: 
    متن کامل مقاله: 

    سال بیست و هفتم ـ شماره 246 (ویژة علوم تربیتی)

    وحید ارغوانی فلاح / کارشناس ارشد علوم تربیتی مؤسسة آموزشی و پژوهشی امام خمینی علیه السلام      vaf5445@gmail.com
    سیدمحمدصادق موسوی نسب / استادیار مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی علیه السلام     mosavi@qabas.net
    دریافت: 1/11/96                    پذیرش: 15/2/97
     

    چکیده
    در تربیت مناسکی، که یکی از حوزه های تربیت دینی است، به مباحث گوناگونی می توان پرداخت که یکی از آنها «روش های تربیت مناسکی» است. روش ها به بیان نحوة اقدام و عمل می پردازند و دارای اقسام متعددی هستند. بدین روی، این تحقیق تنها درصدد معرفی روش های گرایشی در تربیت مناسکی است. بنابراین، هدف پژوهش حاضر به دست آوردن روش های معتبر تربیتی از منابع دینی است که این امر با مراجعه به آیات الاحکام میسر شده است. در این تحقیق، از روش «توصیفی ـ تحلیل محتوا» استفاده شده و برای جمع آوری داده ها، از روش کتابخانه ای و مراجعه به قرآن بهره گیری شده است و پس از گردآوری آیات عبادی و مناسکی و مراجعه به تفاسیر و منابع تربیتی متعدد، بیاناتی که دارای رهنمود تربیتی بوده گزینش شده و روش ها از آنها به دست آمده و در سه دستة زمینه ساز (شش روش)، ایجادی (شش روش) و اصلاحی (چهار روش) دسته بندی شده است.

    کلیدواژه ها: تربیت دینی، تربیت مناسکی، آیات الاحکام، روش های تربیت دینی، روش های تربیت مناسکی، روش های گرایشی.

    References: 
    • اعرافی، علیرضا، 1391، فقه تربیتی، تحقیق و نگارش سیدنقی موسوی، قم، اسراء.
    • باقری، خسرو، 1382، نگاهی دوباره به تربیت اسلامی، چ هشتم، تهران، مدرسه.
    • بلاغی نجفی، محمدجواد، 1420ق، آلاء الرحمن فی تفسیر القرآن، قم، بنیاد بعثت.
    • حاج عبدالباقی، مریم، 1386، «نگاه تطبیقی به رویکرد قرآن کریم و سیاست جمهوری اسلامی در طرح موضوع حجاب»، کاوشی نو در فقه، ش51و52، ص 161-186.
    • حاجی ده‌آبادی، محمدعلی، 1377، درآمدی بر نظام تربیتی اسلام، قم، مرکز جهانی علوم اسلامی.
    • حسینی، شهاب‌الدین، 1426ق، تربیه الطفل فی الاسلام، چ دوم، قم، مرکز الرساله.
    • داودی، محمد، 1388، «تأملی در معنای تربیت دینی و نسبت آن با مفاهیم نزدیک»، در: مجموعه مقالات همایش تربیت دینی در جامعه اسلامی معاصر، قم، مؤسسة آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره).
    • ـــــ ، 1389، سیره تربیتی پیامبر(ص) و اهل‌بیت، زیرنظر علیرضا اعرافی، چ ششم، قم، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه.
    • زمانی، محمدحسن، 1377، «روش‌های تربیتی قرآن»، پیام قرآن، ش2، ص 33ـ47.
    • شاملى، عباسعلى، 1379، «جایگاه و نقش انذار و تبشیر در نظام تربیتى پیامبران نگرش قرآنى‏»، معرفت، ش33، ص 16ـ21.
    • صاحب جمعیان، مینو، 1386، روش‌‌های بیان احکام در قرآن، پايان‌نامه كارشناسي ارشد، قم، دانشکده اصول دین.
    • صادقی‌پور، اقدس، 1388، بررسی روش‌های تربیتی مستتر در آیات و روایات و کاربرد آن در تعلیم و تربیت، پایان‌نامه كارشناسي ارشد، تهران، دانشگاه پیام نور.
    • طباطبائي، سیدمحمدحسین، 1374، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمة سیدمحمدباقر موسوی همدانی، چ پنجم، قم، جامعه مدرسین.
    • علم‌الهدی، جمیله، 1391، نظریه اسلامی تعلیم و تربیت، تهران، دانشگاه امام صادق(ع).
    • عیاشی، محمدبن مسعود، 1380ق، کتاب التفسیر، تحقیق سیدهاشم رسولی محلاتی، تهران، چاپخانه علمیه.
    • فخررازي، محمدبن عمر، 1420ق، مفاتیح الغیب، چ سوم، بیروت، دارالاحیاء التراث العربی.
    • فرهادیان، رضا، 1390، مبانی تعلیم و تربیت در قرآن و حدیث، چ چهارم، قم، بوستان کتاب.
    • فقیهی، سیداحمد، 1393، روش‌های تربیت اخلاقی در المیزان، قم، مؤسسة آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره).
    • قائمي‌مقدم، محمدرضا، 1388، روش‌های آسیب‌زا در تربیت از منظر تربیت اسلامی، چ چهارم، قم، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه.
    • ـــــ ، 1392، روش‌های تربیتی در قرآن، قم، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه.
    • قرائتی، محسن، 1390، تفسیر نور، چ ششم، تهران، مرکز فرهنگی درس‌هایی از قرآن.
    • مسگری، مهین، 1379، جهاد در قرآن، پایان‌نامه كارشناسي ارشد، تهران، دانشگاه آزاد اسلامی.
    • مصباح، محمدتقي، 1388، معارف قرآن 3 (انسان‌شناسی)، قم، مؤسسة آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره).
    • مکارم شیرازی، ناصر و همكاران، 1374، تفسیر نمونه، تهران، دارالکتب الاسلامیه.
    • والاپور، رضوان، 1379، اسرار سجده از دیدگاه قرآن و عترت، پایان‌نامه کارشناسی ارشد، اراک، دانشگاه آزاد اسلامی.
    • همتی، ستار، 1392، بررسی نقش الزام در تربیت دینی از منظر اسلام،
    شیوه ارجاع به این مقاله: RIS Mendeley BibTeX APA MLA HARVARD VANCOUVER

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    ارغوانی فلاح، وحید، موسوی نسب، سیدمحمدصادق. (1397) قرآن و روش‌های گرایشی در تربیت مناسکی. فصلنامه معرفت، 27(3)، 15-26

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    وحید ارغوانی فلاح؛ سیدمحمدصادق موسوی نسب."قرآن و روش‌های گرایشی در تربیت مناسکی". فصلنامه معرفت، 27، 3، 1397، 15-26

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    ارغوانی فلاح، وحید، موسوی نسب، سیدمحمدصادق.(1397) 'قرآن و روش‌های گرایشی در تربیت مناسکی'، فصلنامه معرفت، 27(3), pp. 15-26

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    ارغوانی فلاح، وحید، موسوی نسب، سیدمحمدصادق. قرآن و روش‌های گرایشی در تربیت مناسکی. معرفت، 27, 1397؛ 27(3): 15-26