معرفت، سال پانزدهم، شماره ششم، پیاپی 105، شهریور 1385، صفحات -

    سرمقاله

    نوع مقاله: 
    سخن سردبیر
    Article data in English (انگلیسی)
    متن کامل مقاله: 


    سرمقاله

    حوزة علم سیاست حوزه‌ای کاملا گسترده است که در آن گرایشهای مختلفى به چشم مى‌خورد. اندیشة سیاسى، تاریخ سیاسى، فلسفة سیاسى، کلام سیاسى، فقه سیاسى، جامعه‌شناسى سیاسى و روابط بین‌الملل، از جمله گرایشهای مطرح در این حوزه هستند. تنوع این گرایشها سبب شده است تا اندیشمندان این رشتة علمى، هر یک، تخصصى خاص را از میان گرایشهای مذکور برگزینند و اهتمام خود را در جهت مطالعه و تحقیق پیرامون آن گرایش خاص صرف نمایند.

    خوشبختانه درجوامع علمى دانشگاهى و حوزوی ایران نیز این گرایشها به سمت تخصصى شدن پیش رفته‌اند و ادامة این روند مى‌تواند نتایج و پیامدهای مثبتى را در این عرصه برای اندیشمندان به ارمغتن آورد. البته این بدان معنا نیست که در زمینة حدود و ثغور این گرایشها اتفاق نظر وجود دارد و این‌گونه نیست که این گرایشها در این حوزه با هم هیچ‌گونه تداخلى ندارند. ارتباط وثیق میان گرایشهای مختلف حوزة علم سیاست و حتى ارتباط وثیق میان این حوزه و سایر حوزه‌های علوم اجتماعى تردیدی بر جای نمى‌گذارد که صِرف مطالعات در یک گرایش یا حوزه، به تنهایى راه به جایى نمى‌برد و باید از گرایشها و حوزه‌های دیگر نیز غفلت نورزید.

    از این روبر اندیشمندان دانشگاهى و حوزوی است که على‌رغم نگاه تخصصى به گرایش خاص، از نگاه جهان‌شمولى نیز برخوردار باشند تا آسانتر بتوانند ارتباط مسایل پیچیدة اجتماعى را درک نمایند. محققان و اندیشمندان حوزه در این زمینه تکلیف خاصى را بر عهده دارند; بدیهى است که صِرف مطالعه و تحقیق پیرامون آنچه که در جوامع علمى دیگر مطرح است، به تنهایى برای این قشر کفایت نمى‌کند، بلکه باید آموخته‌های دینى خود را، پس از درک آن گرایش خاص سیاسى و اجتماعى، به کار زند و در مطالعات و تحقیقات خود از هر دو جنبه بهره گیرد.

    مؤسسة آموزشى و پژوهشى امام خمینى )ره( که در این راستا بنیاد نهاده شد، برای رسیدن به این هدف نشریة معرفت را راه‌اندازی نمود. گروه علوم سیاسى آن مؤسسه نیز در جهت تقویت مطالعات و تحقیقات اسلامى در عرصة علم سیاست تاکنون شمارگانى از این نشریه را به خود اختصاص داده است. این شماره نیز که مباحث فقه سیاسى و نیز اندیشة سیاسى را مورد تأکید قرار داده است، مشتمل بر مقالات و نوشته‌هایى است که از محققان حوزوی و دانشگاهى دریافت نموده است. اما همچنان باید اعتراف نمود که بدیع بودن برخى از موضوعات، همچون دیدگاه‌های فقهى در زمینة مسایل سیاسى روز، اقتضای تأمل بیشتر از سوی خوانندگان ارجمند و اندیشمند این نشریه دارد. از این رو، این نشریه، چاپ و نشر این مقالات را مقدمه‌ای برای طرح مباحث انتقادی و تکمیلى از سوی اندیشمندان حوزه و دانشگاه مى‌داند و در این جهت از مقالات و نظرات ارزشمند علمى ایشان استقبال مى‌نماید.

    امید که با طرح و گسترش مباحث پیرامون اندیشة ناب سیاسى تشیع و فقه پویای آن مکتب متعالى، زمینه برای درک منابع معتبر دینى بیش از پیش فراهم گردد و همین امر زمینه را برای تحقق آرمانهای حکومت جهانى حضرت‌مهدی )عج( در کشور فراهم سازد; بدون تردید تحقق آرمانهای جهانى حکومت حضرت حجت )عج( در سایة تلاش اندیشمندان و محققان حوزه و دانشگاه است تا با روشن‌گریهای خود، وظایف و تکالیف شیعیان را نسبت به وظایف خطیر اجتماعى خود گوش‌زد نمایند و تصویر صحیحى از حکومت عدل آن حضرت ارائه دهند. به امید روزی که مدینة فاضلة شیعه تحت رهبری و سیادت امام زمان )عج( شکل گیرد و تنها حکومت عدل جهان، بر جهان حکم‌فرما گردد.

    شیوه ارجاع به این مقاله: RIS Mendeley BibTeX APA MLA HARVARD VANCOUVER

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    (نویسنده تعیین نشده).(1385) سرمقاله. ماهنامه معرفت، 15(6)، -

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    (نویسنده تعیین نشده)."سرمقاله". ماهنامه معرفت، 15، 6، 1385، -

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    (نویسنده تعیین نشده).(1385) 'سرمقاله'، ماهنامه معرفت، 15(6), pp. -

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    (نویسنده تعیین نشده). سرمقاله. معرفت، 15, 1385؛ 15(6): -