سخن آغازين
علوم سياسى اسلامى
اگر علوم سياسى به عنوان يكى از علوم انسانى، مبتنى بر مبانى ماترياليستى و ارزشها و اصول مادى باشد، آنگاه نتيجهاش آن است كه موضوع علم سياست، «قدرت» قلمداد مىشود و هدف «حزب» هم دستيابى به قدرت تعريف مىشود. برآيند انديشه مادىگرايانه كه سود و زيان در آن محوريت دارد، منجر به اين مىشود كه در وجه سياسى هم منافع يك كشور، يك ملت و در وجه سخيفتر آن منافع يك نژاد و قوم و قبيله مطرح شود. تاكنون آنچه در دنياى علوم انسانى وجود داشته همين بوده است؛ چراكه غالبا ترجمهاى و وارداتى از محافل علمى غرب بوده است. اما اينك با انديشههاى ناب نشأت گرفته از معارف وحيانى و الهى، بايد طرحى نو در ساحت انديشه سياسى درانداخت، بخصوص با توجه به تعاليم و تجربه انبياء و اوصياى دين در عرصه نظريه و عمل سياسى و به ويژه با توجه به ميراث مكتوب علمى كه حاوى ابتكارات نوينى از سوى فلاسفه سياسى اسلامى همچون فارابى است.
از سوى ديگر، انقلاب اسلامى نيز فضاى وسيعى براى پرواز انديشه بر فراز تنگنظرى تفكر مادىگراى غرب و شرق فراهم كرده و به عيان ديديم كه مىتوان به جاى وطنپرستى افراطى و محوريت قوم و قبيله و زبان و رنگ، ارزشهاى والاى الهى و انسانى را مبناى عمل قرار داد. جوشش احساسات و عواطف مردم در پاسخ به دعوت مقام معظم رهبرى براى كمك به سيلزدگان پاكستان تنها يك مشت از خروار است؛ جايى كه عواطف انسانى و دينى بر نژادپرستى و مليتگرايى غلبه كرد.
شكوفا شدن ظرفيت انسان كه خداوند آن را در نهاد آحاد بشر تعبيه كرده به اين است كه با تلاش خود بتواند سعادت دنيا و آخرت را كسب نمايد، در دنيا از «حيات طيبه» برخوردار باشد و در آخرت از زندگى سعادتمند و رستگارانه در بهشت قرب، متنعم باشد. سياست از ديدگاه اسلامى، علمى است كه سررشته امور دين و دنياى مردم را در دست دارد و مردم جامعه را به سوى اهدافى كه حكومت اسلامى تعيين نموده است، رهنمون مىسازد. از اينجا معناى اينكه «سياست، عين ديانت است» معلوم مىگردد.
حال، از تدوين خطمشىها و سياستگذارىهاى كلان جامعه گرفته تا تدوين متون درسى براى آموزش دانشپژوهان و طلاب علوم سياسى بايد از اين مبنا سرچشمه بگيرند. امرى كه تاكنون كمتر به آن پرداخته شده است. مراكز علمى و نظريهپردازى مانند مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خمينى قدسسره كه «عقبه تئوريك نظام» هستند، بايد ضمن بازنگرى در دروس و متون درسى، به توليد علم و نظريه بر اساس آموزههاى اسلامى در راستاى پيشبرد اهداف مقدس دين در تأمين زندگى دنيوى و اخروى و شكوفايى ظرفيت الهى انسان گام بردارند.
فتنه عميق سال 1388، زنگ هشدار را براى فرماندهان جبهه انديشه و فرهنگ به صدا درآورد كه اگر در سنگر خود دچار رخوت و خواب شدهاند بيدار شوند؛ چراكه اميرالمؤمنين عليهالسلام مىفرمايند: «من نام لم ينم عنه.» وقت آن رسيده كه به نداى مكرر رهبر فرزانه انقلاب مقام عظيمالشأن ولايت پاسخى شايسته داده شود و تلاش مضاعفى از خود نشان دهيم. دستاورد مبانى سكولاريستى و مادىگرايانه علوم انسانى، بخصوص علوم سياسى براى همگان عيان ساخت كه غيرت علمى و دينى بايد به خرج داد و در تلاش براى توليد علم سياسى و علوم انسانى مبتنى بر مبانى و رويكردهاى اسلامى، نبايد فرصت را از دست داد.
دبير گروه علوم سياسى