معرفت، سال بیستم، شماره اول، پیاپی 160، فروردین 1390، صفحات 73-

    زمینه‏ سازى تربیتى مهدویت

    نوع مقاله: 
    ترویجی
    نویسندگان:
    محمد احسانی / *استادیار - گروه اخلاق و تربیت جامعه المصطفی العالمیه / mohammadehsanni@gmail.com
    چکیده: 
    این مقاله نظر به اهمیت مسئله مهدویت که از مسائل مهم روز جامعه است، و ارتباط مستقیم با زندگى فردى و اجتماعى بشر دارد، موضوع مهدویت را با نگاه تربیتى بررسى کرده است. سه دیدگاه در باب مهدویت مطرح شده که با نقد دیدگاه برون‏دینى و درون‏دینى مبتنى بر نظریه غالب اهل‏سنت، دیدگاه درست به این موضوع با استناد به آیات و روایات تبیین شده است.      عمده هدف تحقیق اثبات اثربخشى مهدویت‏باورى در زندگى فردى و اجتماعى امروز جامعه انسانى بوده است که آثار اعتقاد به ظهور مهدى علیه‏السلام در پاسخ به اندیشه ناکارآمد جلوه دادن این باور، به خوبى تبیین شده است. این آثار تربیتى اقتضا مى‏کرد که مبانى رفتار مهدى علیه‏السلامدر عصر ظهور نیز به لحاظ تربیتى بررسى شود و این کار با استناد به قرآن، سنت و سیره پیامبر اکرم صلى‏الله‏علیه‏و‏آله در این مقاله انجام گرفته است.      در این تحقیق از اسناد و مدارک با روش تحلیلى ـ توصیفى جهت نیل به هدف پیش‏گفته در فضاى کتابخانه استفاده شده است. بدین طریق که اطلاعات موردنیاز از منابع مربوط به مهدویت، تعلیم و تربیت و تفاسیر قرآن کریم جمع‏آورى شده و با یافته‏هاى علوم تربیتى به تجزیه و تحلیل و استنتاج پرداخته است.      مهم‏ترین یافته‏هاى این تحقیق، اثبات نیاز جامعه امروز به مهدویت و دست‏یابى به وظایف تربیتى در سه گروه: فرد، خانواده و حکومت اسلامى نسبت به زمینه‏سازى ظهور مهدى علیه‏السلام است. نظر به این وظایف، همه مردم اعم از افراد، خانواده‏ها و نهادهاى اجتماعى در ارتباط با زمینه‏سازى مهدویت مسئولیت دارند و باید به وظیفه‏شان عمل نمایند.  
    Article data in English (انگلیسی)
    متن کامل مقاله: 

     

    محمد احسانى*

    چکیده

    این مقاله نظر به اهمیت مسئله مهدویت که از مسائل مهم روز جامعه است، و ارتباط مستقیم با زندگى فردى و اجتماعى بشر دارد، موضوع مهدویت را با نگاه تربیتى بررسى کرده است. سه دیدگاه در باب مهدویت مطرح شده که با نقد دیدگاه برون‏دینى و درون‏دینى مبتنى بر نظریه غالب اهل‏سنت، دیدگاه درست به این موضوع با استناد به آیات و روایات تبیین شده است.

         عمده هدف تحقیق اثبات اثربخشى مهدویت‏باورى در زندگى فردى و اجتماعى امروز جامعه انسانى بوده است که آثار اعتقاد به ظهور مهدى علیه‏السلام در پاسخ به اندیشه ناکارآمد جلوه دادن این باور، به خوبى تبیین شده است. این آثار تربیتى اقتضا مى‏کرد که مبانى رفتار مهدى علیه‏السلامدر عصر ظهور نیز به لحاظ تربیتى بررسى شود و این کار با استناد به قرآن، سنت و سیره پیامبر اکرم صلى‏الله‏علیه‏و‏آله در این مقاله انجام گرفته است.

         در این تحقیق از اسناد و مدارک با روش تحلیلى ـ توصیفى جهت نیل به هدف پیش‏گفته در فضاى کتابخانه استفاده شده است. بدین طریق که اطلاعات موردنیاز از منابع مربوط به مهدویت، تعلیم و تربیت و تفاسیر قرآن کریم جمع‏آورى شده و با یافته‏هاى علوم تربیتى به تجزیه و تحلیل و استنتاج پرداخته است.

         مهم‏ترین یافته‏هاى این تحقیق، اثبات نیاز جامعه امروز به مهدویت و دست‏یابى به وظایف تربیتى در سه گروه: فرد، خانواده و حکومت اسلامى نسبت به زمینه‏سازى ظهور مهدى علیه‏السلام است. نظر به این وظایف، همه مردم اعم از افراد، خانواده‏ها و نهادهاى اجتماعى در ارتباط با زمینه‏سازى مهدویت مسئولیت دارند و باید به وظیفه‏شان عمل نمایند.

     

    کلیدواژه‏ها: مهدویت، تربیت، زمینه‏سازى، اثر تربیتى، فرد، خانواده، حکومت، وظیفه تربیتى.


     

    * دانشجوى دکترى قرآن و علوم تربیتى، جامعه‏المصطفى العالمیه. دریافت: 20/11/87 ـ پذیرش: 12/4/88.

     mohammadehsanni@gmail.com

    شیوه ارجاع به این مقاله: RIS Mendeley BibTeX APA MLA HARVARD VANCOUVER

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    احسانی، محمد.(1390) زمینه‏ سازى تربیتى مهدویت. ماهنامه معرفت، 20(1)، 73-

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    محمد احسانی."زمینه‏ سازى تربیتى مهدویت". ماهنامه معرفت، 20، 1، 1390، 73-

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    احسانی، محمد.(1390) 'زمینه‏ سازى تربیتى مهدویت'، ماهنامه معرفت، 20(1), pp. 73-

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    احسانی، محمد. زمینه‏ سازى تربیتى مهدویت. معرفت، 20, 1390؛ 20(1): 73-