زمینه سازى تربیتى مهدویت
Article data in English (انگلیسی)
محمد احسانى*
چکیده
این مقاله نظر به اهمیت مسئله مهدویت که از مسائل مهم روز جامعه است، و ارتباط مستقیم با زندگى فردى و اجتماعى بشر دارد، موضوع مهدویت را با نگاه تربیتى بررسى کرده است. سه دیدگاه در باب مهدویت مطرح شده که با نقد دیدگاه بروندینى و دروندینى مبتنى بر نظریه غالب اهلسنت، دیدگاه درست به این موضوع با استناد به آیات و روایات تبیین شده است.
عمده هدف تحقیق اثبات اثربخشى مهدویتباورى در زندگى فردى و اجتماعى امروز جامعه انسانى بوده است که آثار اعتقاد به ظهور مهدى علیهالسلام در پاسخ به اندیشه ناکارآمد جلوه دادن این باور، به خوبى تبیین شده است. این آثار تربیتى اقتضا مىکرد که مبانى رفتار مهدى علیهالسلامدر عصر ظهور نیز به لحاظ تربیتى بررسى شود و این کار با استناد به قرآن، سنت و سیره پیامبر اکرم صلىاللهعلیهوآله در این مقاله انجام گرفته است.
در این تحقیق از اسناد و مدارک با روش تحلیلى ـ توصیفى جهت نیل به هدف پیشگفته در فضاى کتابخانه استفاده شده است. بدین طریق که اطلاعات موردنیاز از منابع مربوط به مهدویت، تعلیم و تربیت و تفاسیر قرآن کریم جمعآورى شده و با یافتههاى علوم تربیتى به تجزیه و تحلیل و استنتاج پرداخته است.
مهمترین یافتههاى این تحقیق، اثبات نیاز جامعه امروز به مهدویت و دستیابى به وظایف تربیتى در سه گروه: فرد، خانواده و حکومت اسلامى نسبت به زمینهسازى ظهور مهدى علیهالسلام است. نظر به این وظایف، همه مردم اعم از افراد، خانوادهها و نهادهاى اجتماعى در ارتباط با زمینهسازى مهدویت مسئولیت دارند و باید به وظیفهشان عمل نمایند.
کلیدواژهها: مهدویت، تربیت، زمینهسازى، اثر تربیتى، فرد، خانواده، حکومت، وظیفه تربیتى.
* دانشجوى دکترى قرآن و علوم تربیتى، جامعهالمصطفى العالمیه. دریافت: 20/11/87 ـ پذیرش: 12/4/88.