سخن آغازين

جهاد اقتصادى؛ از نگاهى ديگر

همه‏ساله در آغاز سال نو، نماد نياز و جهت‏گيرى كلان كشور از سوى رهبر فرزانه، هشيار و بصير انقلاب بيان مى‏شود. سال جارى نيز به «سال جهاد اقتصادى» نام‏گذارى گرديد. اين جهت‏گيرى كلى، كاملاً به صورت ماهرانه و مدبّرانه از سوى رهبر فرزانه انقلاب از حركت «اصلاح الگوى مصرف» و «همت مضاعف و كار مضاعف» آغاز، و اينك به «جهاد اقتصادى» رسيده است؛ چراكه در «دهه پيشرفت و عدالت»، چاره‏اى جز تلاش جهادگونه در همه عرصه‏ها، به ويژه در عرصه اقتصاد نيست.

     در اين زمنينه، توجه به نكاتى چند بايسته است:

1. واژه «جهاد» از واژگان و نمادهاى مقدس در انديشه دينى است كه به تلاش‏هاى مخلصانه‏اى اطلاق مى‏شود كه با انگيزه الهى و با همه ظرفيت و توان و امكانات صورت گيرد و موجبات استقلال اقتصادى و استغناى كشور از بيگانگان گردد.

2. در انديشه دينى، «جهاد اقتصادى» عامل مهم كسب استقلال و عزّت نظام و جامعه اسلامى است؛ زيرا مردم و جامعه‏اى كه جهادگونه در همه عرصه‏ها و به ويژه در عرصه اقتصاد، آن هم با انگيزه خدايى فعاليت مى‏كنند، چنين جامعه‏ اى خودكفا و مستقل است و به بيگانگان وابسته نيست؛ زيرا حاصل دسترنج توليدات خويش را خود مصرف مى‏كند.

3. در «جهاد اقتصادى» هم بايد به جنبه‏هاى اثباتى موضوع مثل پيشرفت علم و فناورى و توليدات بيشتر و بيشتر، البته با كيفيت بالاتر، توجه كرد و هم به جنبه‏هاى سلبى آن، نظير پرهيز از اسراف، تبذير و كاهش وابستگى به واردات و كنترل مصرف كالاهاى خارجى و... .

4. «جهاد اقتصادى» نيازمند بازشناسى همه ظرفيت‏ها، امكانات و منابع، اعم از مادى و انسانى و بهره‏ورى حداكثرى از آنهاست.

5. «جهاد اقتصادى»، نيازمند عزم و جهاد ملى، بهره‏گيرى از همه ظرفيت‏هاى نظام اسلامى و امكانات و نيز همسويى، انسجام و هماهنگى همه سازمان‏ها و نهادهاى دولتى و خصوصى است. دست شستن از لجاجت، مچ‏گيرى‏هاى بى‏حاصل، خدمت بامنّت، خودمحورى و خودبينى است. جهاد نيازمند از «خود»گذشتگى، تحمل، مدارا، گذشت، «ايثار» و به معناى واقعى كلمه، «جهاد» است. در واقع، جهاد اقتصادى، همچون جهاد نظامى، نيازمند آمادگى، از خودگذشتگى و داشتن فرمانده و رهبر واحد است كه بدون اذن فرمانده، كوچك‏ترين حركت خودخواهانه موجب نابودى نيروهاى خودى است و بدون اذن او به قلب دشمن تاختن و به خيال خود تهور و بى‏باكى نشان دادن، خودكشى محض است.

6. در «جهاد اقتصادى» يكى از اصول مهم، اصل كارآفرينى است. نبايد به بهره‏گيرى از منابع موجود اكتفا كرد. بايد «كار» را آفريد و «كار»هاى نوئى ايجاد و خلق كرد. در اقتصاد بسنده كردن به منابع موجود خدادادى و ثروت‏هاى ملى زيرزمينى، و بهره‏گيرى از آنها، هرگز مصداق جهاد در راه خدا نيست. بايد منابع جديد خلق و ابداع كرد و از آنها بهره حداكثرى برد.

7. در «جهاد اقتصادى» پرهيز از اسراف و تبذير و رعايت اصل صرفه‏جويى در بهره‏گيرى از امكانات و منابع يك اصل ملى و خدشه‏ناپذير است. بايد در كنار توليد حداكثرى، مصرف را قاعده‏مند و ضابطه‏مند كرد.

8. در «جهاد اقتصادى»، توجه به افزايش حداكثر ظرفيت توليد و افزايش بهره‏ورى از منابع موجود و پرهيز از مصرف‏زدگى و مصرف‏گرايى اصلى ضرورى و لازم است. بايد با بهره‏گيرى از همه سازوكارهاى موجود، از اتلاف منابع خدادادى و توليدى جلوگيرى كرد. بايد توليد كرد و توليد و توليد و تلاش كرد و تلاش و تلاش ... .

9. رمز و راز ديگر «جهاد اقتصادى»، خدمت‏رسانى بى‏منّت و تلاش بى‏وقفه براى نيل به آزادى و استقلال كشور و نظام اسلامى است. اصولاً در نظام ولايى و اسلامى، خدمت‏رسانى يك وظيفه و تكليف الهى است. انجام وظيفه، منّت‏بردار نيست.

10. جهت، مسير و مقصد همه حركت‏ها و تلاش‏ها در نظام اسلامى، بايد خدامحورى و حاكميت ارزش‏هاى دينى و الهى باشد  

رمز و راز ماندگارى كارها، اصل انجام تكاليف الهى و وظايف دينى در سايه نظام ولايى و تلاش براى ظهور منجى عالم

 بشريت است. در واقع، جهاد اقتصادى بايد براى زمينه‏سازى ظهور منجى باشد. همه حركت‏هاى فرهنگى، سياسى،

 اجتماعى و اقتصادى بايد براى برپايى عدالت و حاكمت ارزش‏هاى دينى و در مسير تحقق جامعه مهدوى و تحقق حيات طيبه دينى باشد.

     به اميد آن روز

دبير گروه