معرفت، سال بیست و هفتم، شماره ششم، پیاپی 249، شهریور 1397، صفحات 59-68

    مراتب اخلاقی هندوئیسم؛ چالش‌ها و الگوی صحیح از منظر اسلام

    نوع مقاله: 
    ترویجی
    نویسندگان:
    محمدرضا اسدی / دانش پژوه دکتری ادیان و عرفان مؤسسة آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره  / mr.asadi@iki.ac.ir
    چکیده: 
    اخلاق، سامانه ای است که بر پیروان خود حاکم می شود و رفتارهای آنان را در مسیری خاص هدایت می کند. اما این مسئله که آیا دستورات اخلاقی، نسبت به جنسیت ها، اقشار و سنین مختلف، ثابت است یا متغیر، و در صورت متغیر بودن، وظیفه‌ی هر گروه چیست، موضوعی اختلافی در میان ادیان است. هندوئیسم، با تعیین مراتبی با عنوان اصول آشرمه، اخلاق را دارای مراتبی دانسته، برای هر مرتبه، گروه هایی را با وظایفی خاص معرفی می کند. این مقاله درصدد است با بررسی تحلیلی این آموزه‌ی هندویی، آن را از منظر خود هندوئیسم و آن گاه از دیدگاه اسلام، مورد ارزیابی قرار داده، سپس الگویی صحیح را در این زمینه ارائه نماید. یافته های پژوهشی حاکی از این است که مراتب هندویی با چالش های درون آیینی و برون آیینی جدی روبه رو بوده، نظر صحیح، کلی و ثابت بودن اصول اخلاقی برای همگان، در همه‌ی زمان ها و مکان ها است؛ اصولی که البته نسبت به توان و ظرفیت افراد، شدت و ضعف دارد و افراد به تناسب ظرفیت های خود، می توانند آنها را به اجرا بگذارند.
    Article data in English (انگلیسی)
    Title: 
    Moral hierarchy of Hinduism; challenges and Correct model in Islamic perspective
    Abstract: 
    Morality is a system that governs its followers and directs their behavior on a particular path. But the question of whether the ethical orders are fixed or variable in relation to the sexes, the different strata and the ages, and in the case of variability, what is the task of each group, is a controversial matter between religions. By identifying some ranks called "Principles of Ashrama", Hinduism considers morality as an Hierarchy, and introduces some groups with specific tasks for each time. This article seeks to analyze this Hindu doctrine from the standpoint of Hinduism itself and then examine it from the point of view of Islam and then provide a correct model in this regard. The essay concludes that the Hindu hierarchy is faced with some serious challenges, and the generality and stable principles of ethics for all and at all times and places, is acceptable. Of course, these principles are strong or weak in relation to the ability and capacity of individuals and individuals can implement them in accordance with their capacities.
    References: 
    • Ambedkar, B.R., 2009, Caste Sistem in India, New Dehli, Amrit Book Co.
    • Bhawuk, Dharm. Presents, 2011, The Paths of Bondage and Liberation, in Spirituality and Indian Psychology, New York, British, Springer.
    • Bouquet, A. C., 1950, Hinduism, London, Chambers's Encyclopedia.
    • Nivedita, Sister, 1915, Religion and Dharma, London, Peternoster Row.
    • Nugteren, Albertina, 2005, Belief, Bounty, And Beauty: Rituals Around Sacred Trees in India, Boston, Brill Academic.
    • Radhakrishnan, Sarvepalli, 1927, The Hindu view of life, london, George Allen & Unwin.
    • Renou, Louis, 1962, Hinduism, New York, George Braziller.
    • Sen, Kshitimohan M, 1969, Hinduism, New York, Penguin Books.
    • Sharma, Rajendra Kumar, 1999, Indian Society, Institutions and Change, New Delhi, Atlantic.
    • Tench, Ralph and Sun, William, 2014, Communicating Corporate Social Responsibility: Perspectives and Practice, EMERALD.
    • Widgery, Alban, 1930, The Principles of Hindu Ethics, International Journal of Ethics.
    متن کامل مقاله: 

    سال بیست و هفتم ـ شماره 249 (ویژة ادیان)

    محمدرضا اسدی / دانش پژوه دکتری ادیان و عرفان مؤسسة آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره    reza.shaer@gmail.com 
    دریافت: 15/12/96                    پذیرش: 26/2/97
    چکیده
    اخلاق، سامانه ای است که بر پیروان خود حاکم می شود و رفتارهای آنان را در مسیری خاص هدایت می کند. اما این مسئله که آیا دستورات اخلاقی، نسبت به جنسیت ها، اقشار و سنین مختلف، ثابت است یا متغیر، و در صورت متغیر بودن، وظیفة هر گروه چیست، موضوعی اختلافی در میان ادیان است. هندوئیسم، با تعیین مراتبی با عنوان اصول آشرمه، اخلاق را دارای مراتبی دانسته، برای هر مرتبه، گروه هایی را با وظایفی خاص معرفی می کند. این مقاله درصدد است با بررسی تحلیلی این آموزة هندویی، آن را از منظر خود هندوئیسم و آن گاه از دیدگاه اسلام، مورد ارزیابی قرار داده، سپس الگویی صحیح را در این زمینه ارائه نماید. یافته های پژوهشی حاکی از این است که مراتب هندویی با چالش های درون آیینی و برون آیینی جدی روبه رو بوده، نظر صحیح، کلی و ثابت بودن اصول اخلاقی برای همگان، در همة زمان ها و مکان ها است؛ اصولی که البته نسبت به توان و ظرفیت افراد، شدت و ضعف دارد و افراد به تناسب ظرفیت های خود، می توانند آنها را به اجرا بگذارند.
    کلیدواژه ها: هندوئیسم، اصول آشرمه، ونپرسته، سانیاسی، مراتب اخلاقی، اسلام، رهبانیت.

     

    References: 
    • ابن‌شعبه حراني، حسن‌بن محمد، 1404ق، تحف العقول، قم، جامعة مدرسين.
    • ابن‌منظور،‌ محمدبن مكرم، 1416ق، لسان العرب، بيروت، داراحياء‌التراث‌العربي.
    • اتكينسون، آر. اف.، 1370، درآمدي به فلسفه اخلاق، ترجمة سهراب علوي‌نيا، تهران، مركز ترجمه و نشر كتاب.
    • پاينده، ابو القاسم،‏ 1382، نهج‌الفصاحه، تهران، دنياى دانش.
    • جمشيدي بروجردي، محمدتقي، 1379، ملي‌گرايي هندو، تهران، وزارت امور خارجه.
    • حرعاملي،‌ محمدبن حسن، 1409ق، وسائل الشيعه، قم، مؤسسة آل‌البيت.
    • زبيدي، محمدمرتضي، بي‌تا، تاج‌العروس من جواهرالقاموس، بيروت، دار مكتبة الحياة.
    • سن، ك.م، 1375، هندوئيسم، ترجمة ع. پاشايي، تهران، فكر روز.
    • طباطبائي، سيدمحمدحسين، 1417ق، الميزان في تفسير القرآن، قم، دفتر انتشارات اسلامي.
    • طوسي، محمدبن حسن، 1365، التهذيب، تهران، دار الكتب الاسلاميه.
    • كليني، محمدبن يعقوب، 1365، الكافي، تهران، دارالكتب الاسلاميه.
    • گلد، دانيل، 1378، هندوئيسم سازمان‌يافته، ترجمة فرهنگ رجايي، تهران، هرمس.
    • مجلسي، محمدباقر، 1404ق، بحارالانوار، بيروت، مؤسسه الوفاء.
    • مصباح، محمدتقي، 1381، فلسفه اخلاق، تحقيق و نگارش احمدحسين شريفي، تهران، نشر بين‌الملل.
    • مصباح، محمدتقي، 1384، نقد و بررسي مكاتب اخلاقي، تحقيق و نگارش احمدحسين شريفي، قم، مؤسسة آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره).
    • معيني‌فر، حشمت‌السادات، 1391، «بررسي ريشه‌هاي نظام كاست در هند»، مطالعات شبه قاره، ش 10، ص 91ـ108.
    • منسكي، ورنر و ديگران، 1393، اخلاق در شش دين جهان، ترجمة محمدحسين وقار، تهران، اطلاعات.
    • موحد، محمدعلي، 1385، گيتا (بهگود گيتا)، تهران، خوارزمي.
    • نوري، ميرزاحسين، 1408ق، مستدرك الوسائل، قم، مؤسسة آل‌البيت.
    • ويرسينك، دارام، 1381، آشنايي با هندوئيسم، ترجمة سيدمرتضي موسوي ملايري، تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامي.
    شیوه ارجاع به این مقاله: RIS Mendeley BibTeX APA MLA HARVARD VANCOUVER

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    اسدی، محمدرضا. (1397) مراتب اخلاقی هندوئیسم؛ چالش‌ها و الگوی صحیح از منظر اسلام. فصلنامه معرفت، 27(6)، 59-68

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    محمدرضا اسدی."مراتب اخلاقی هندوئیسم؛ چالش‌ها و الگوی صحیح از منظر اسلام". فصلنامه معرفت، 27، 6، 1397، 59-68

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    اسدی، محمدرضا.(1397) 'مراتب اخلاقی هندوئیسم؛ چالش‌ها و الگوی صحیح از منظر اسلام'، فصلنامه معرفت، 27(6), pp. 59-68

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    اسدی، محمدرضا. مراتب اخلاقی هندوئیسم؛ چالش‌ها و الگوی صحیح از منظر اسلام. معرفت، 27, 1397؛ 27(6): 59-68