سخن آغازین
Article data in English (انگلیسی)
سخن آغازین
1. محرم یادآور جاودانه ترین نهضت و قیام در طول تاریخ است؛ قیامی که در آن بر خلاف سایر نهضتها و حرکتها، جبهه حق در میدان نبرد به ظاهر شکست سنگینی متحمل شد و افراد آن کشته، مجروح و یا اسیر به دست دشمنان شدند. در برابر، گروه باطل، در صحنه کارزار به حسب ظاهر موفق بوده و حتی غنایمی هم به دست آورد. امروز این پرسش مطرح است که چرا پیروز در میدان، شرمسار است و مغلوب میدان، سرافراز؟ این موضوع قابل طرح است که چرا به این نهضت و حرکت به عنوان یک حرکت جاودان نظر میگردد؟ راز جاودانگی این قیام در چیست؟ مگر نه این است که در تاریخ موارد مشابهْ فراوان رخ داده است؟ اما چرا نهضت کربلا و عاشورا پس از نزدیک به 1400 سال هنوز در یادها و خاطرها باقی است؟
2. بحث عقل و ایمان و رابطه میان این دو در چند دهه اخیر یکی از جدیترین مباحث فلسفه دین محسوب میگردد. سخن از ماهیت عقل و ماهیت ایمان و نیز نقش عقل در آموزههای دینی و نیز کارکرد ایمان در پذیرش تعالیم دینی از برجستهترین موضوعاتی است که در این مقوله بدان پرداخته میشود. بررسی نسبت عقل و ایمان در آموزهها و تعالیم دینی مطلبی است که در نوشتاری به همین عنوان مورد توجه قرار میگیرد.
3. فطرت در اندیشه اسلامی جایگاهی منحصر به فرد دارد. در مباحث خداشناسی، فرجامشناسی، رفتارهای اخلاقی و نگرشهای تربیتی فطرت و امور فطری خودش را به خوبی نشان میدهد. اما مسئلهای که باید با دقت بیشتری بدان توجه نمود، هستیشناسی فطرت و اینکه آیا امور فطری استعداد و قوّه محض میباشند و یا اینکه میتوان برای آنها در آغاز چیزی بیش از قوّه محض بودن در نظر گرفت.
4. توحید از صفات ذات باریتعالی است که در آن به نفی جزء و شریک در مقام ذات و صفات و افعال توجه میشود. بررسی تطبیقی این موضوع برای افرادی که مسئله را با دقت بیشتری مورد نظر قرار میدهند، از جذابیتی ویژه برخوردار است.
5. جهانی سازی و جهانی شدن، به نظر میرسد پدیدهای است که در نظر و یا عمل با آن مواجهیم. اما اسلام در این مسیر از چه موقعیتی برخوردار بوده و یا میتواند باشد؟ این موضوع نیازمند پژوهشهای مختلفی است تا بتوان نسبت اسلام و جهانی شدن را به دقت به تصویر کشید. مقاله «اسلام و جهانی شدن؛ تعامل یا تقابل؟» به این موضوع پرداخته است.
6. هنگامی که پوزیتیویسم منطقی در غرب با به وجود آمدن حلقه وین شکل گرفت، معناداری و معیار معناداری نیز با این نگرش وارد عرصه اندیشه بشری شد. پوزیتیویسم منطقی، معناداری را مقدم بر صدق و کذب در گزارهها میدانست و ملاک معناداری را نیز بر اساس مبانی مورد پذیرش خود ارائه مینمود. از آن زمان به بعد معناداری و ملاک معناداری از اهمیت خاصی برخوردار گردید. مقاله «معیار معناداری» به این موضوع میپردازد.
7. در این شماره از نشریه معرفت، سه موضوع «رهبانیت در آیین مسیح»، «نقد آموزه معصومیت پاپ» و «اخلاق وضعیت» مورد بررسی و تحلیل قرار میگیرند. همچنین اصول و مبانی اعتقادی آیین بهائیت نیز از مباحث جالبی است که کمتر بدان توجه شده است. در این ویژهنامه مقاله «بهائیگری: اصول و مبانی اعتقادی» به این نکته پرداخته است.
دبیرگروه دین شناسی